De invloed van het bezit van een private leaseauto op uw hypotheek

private leaseauto en hypotheek

Het aanschaffen van een private leaseauto kan invloed hebben op de hypotheek die u af wilt sluiten. Niet iedereen beseft dit. Wij leggen u graag uit hoe dit precies zit.

Als u private leaseauto huurt bent u geen eigenaar van de auto maar huurder. Dit kost  een vast bedrag per maand. Hiermee zijn de kosten van de verzekering, motorrijtuigenbelasting, reparaties, afschrijving en onderhoud gedekt. Alleen de brandstof (en eigen risico bij schade en boetes) zijn voor uw rekening.

Een groot voordeel: een vast maandbedrag zonder verrassingen en hoge onvoorziene onderhoudskosten.
Een nadeel: de aanschaf van een private leaseauto kan invloed hebben op uw hypotheek die u af wil sluiten voor de aankoop van een woning. Dit komt door de BKR-registratie. Hierdoor kunt u tienduizenden euro’s minder hypotheek krijgen.

Private leasecontract wordt bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) geregistreerd

Om de consument te behoeden voor hoge maandlasten wordt een private leasecontract BKR geregistreerd. Het gaat bij die registratie om de totale waarde van uw contract. Tot 1 april 2022 telde alleen het financieringsdeel (65 procent) mee voor uw hypotheek, maar sinds die dag telt ook het servicekostendeel (35 procent) mee. 100% van het totale leasebedrag wordt dus geregistreerd. Met een private leaseauto is uw maximale hypotheek dus lager. Logisch, want hoe meer financiële verplichtingen u heeft, hoe minder u uit kunt geven aan uw hypotheek.

Rekenvoorbeeld:
Een huishouden met twee inkomens dat samen 70.000 euro per jaar verdient, zou met een 10 jaarsrente van 4,48 procent, met bescherming via de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), een bedrag van maximaal 317.344 euro kunnen lenen. Heeft dit huishouden een private leaseauto van 400 euro per maand en een looptijd van 60 maanden voor de deur staan, dan valt het maximale leenbedrag een stuk lager uit: 238.214 euro. Dit is een verschil van 79.130 wat minder geleend kan worden.*

*bron: AD.nl

Dit kan er voor zorgen dat men een woning wel of niet kan kopen. Laat u daarom goed adviseren door een hypotheekadviseur zodat u later niet voor verrassingen komt te staan.

Wat kunt u doen?

Heeft u echt een auto nodig en bent u van plan om binnenkort een (andere) woning te kopen? Dan adviseren wij u een kort leasecontract af te sluiten. Hoe korter uw contract des te sneller vervalt de lening en daarmee dus ook uw BKR-inschrijving.

Private lease na aankoop van uw woning

Bent u al in het bezit van een woning en dus een hypotheek, dan heeft het aanschaffen van een private leaseauto geen invloed op uw lopende hypotheek. Het heeft alleen invloed op een nieuwe hypotheek.

Vragen? Neem gerust contact op met ons

Bent u benieuwd welke impact uw vaste lasten en financiële verplichtingen hebben op uw leencapaciteit? Wij rekenen het graag voor u uit. Maak gerust een afspraak met één van onze adviseurs.

Maak een afspraak

Uw hypotheekadviseurs

Michel van den Brink Koos Rook Financiele Diensten

Michel van den Brink

Vennoot en Hypotheek
Adviseur

0180 513 069
06 542 538 21
michel@koosrook.nl

Peter Rebergen Koos Rook Financiele Diensten

Peter Rebergen

Vennoot en Senior
Adviseur

0180 513 069
06 542 881 15
peter@koosrook.nl

Jan Smits - Koos Rook Financiële Diensten

Jan Smits

Certified Financial Planner CFP® en Financieel Adviseur

0180 513 069
06 299 035 42
jan@koosrook.nl

Hilde Versluis - Koos Rook Financiele Diensten

Hilde Versluis

Backoffice medewerkster hypotheken

0180 513 069
hilde@koosrook.nl

Marielle van Dam Koos Rook Financiele Diensten

Mariëlle van Dam

Backoffice medewerkster hypotheken

0180 513 069
marielle@koosrook.nl

Arlette Bos - Koos Rook Financiele Diensten

Arlette Bos

Backoffice medewerkster hypotheken

0180 513 069
arlette@koosrook.nl