Ben jij geld de baas?

RegioBank Koos Rook FInanciële Diensten

Dit jaar vindt De Week van het geld plaats van 11 tot en met 15 maart. Gedurende deze periode zullen leerkrachten en speciale gasten, zo ook onze collega’s van RegioBank, educatieve sessies verzorgen op zowel basisscholen als middelbare scholen met als hoofddoel om kinderen en tieners financieel zelfstandig te maken. Er is ook een mogelijkheid voor ouders om deel te nemen en wellicht zelf nieuwe inzichten te verkrijgen.

Op 12 maart 2024 wordt benadrukt dat kinderen op steeds jongere leeftijd geconfronteerd worden met financiële verlokkingen. Van influencers die producten promoten tot games die aansporen tot het doen van aankopen voor upgrades; veel jongeren hebben nog maar beperkt begrip van geldwaarde en de dagelijkse financiële risico’s die ze lopen.

Beheers je geld

Studies tonen aan dat een solide financiële basis vroeg in het leven kan worden gevestigd. Daarom draait het dit jaar tijdens de Week van het geld om de vraag: ‘Hoe beheers jij je geld?’ Naast de activiteiten tijdens de week zelf, zijn er mogelijkheden om thuis verder te leren, zoals door het bekijken van Explainer-video’s over financiële verleidingen. Deze video’s gaan dieper in op thema’s zoals in-game aankopen en het weerstaan van de neiging om geld uit te geven, wat ook voor volwassenen leerzaam is.

Overzicht geeft inzicht

Het beheersen van je financiën, ongeacht je leeftijd, begint met het verkrijgen van inzicht. Dit inzicht komt voort uit het creëren van een duidelijk overzicht, bijvoorbeeld met een (digitaal) huishoudboekje. Veel banken verstrekken deze gratis aan hun klanten, maar er zijn tevens externe aanbieders van zowel gratis als betaalde digitale huishoudboekjes.

Budgettering

Door inzicht te hebben in je inkomsten en uitgaven, zoals huur, hypotheek en energiekosten, kun je je overige geld effectief budgetteren. Dit kan variëren van uitgaven voor de dagelijkse boodschappen tot aan kleding, cadeaus en uitjes. Eventueel overgebleven geld kan naar je spaarrekening.

Vermijd impulsaankopen

Zowel kinderen als volwassenen worden dagelijks verleid door marketeers, van online influencers tot reclames. Het beste advies is om impulsaankopen te vermijden. Wil je iets kopen? Wacht dan even af. Als je het na een paar dagen nog steeds wilt, kun je overwegen het alsnog te kopen. In veel gevallen zul je merken dat de drang om te kopen is afgenomen.

Expertise

Als Gecertificeerd Financieel Adviseurs zijn wij bewust van het belang van kennis en inzicht in financieel beheer. Wij beschikken over alle benodigde diploma’s en volgen jaarlijks verplichte nascholing. Heb je financiële vragen of ben je op zoek naar betrouwbaar advies van een expert? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Maak een afspraak

Uw hypotheekadviseurs

Michel van den Brink Koos Rook Financiele Diensten

Michel van den Brink

Vennoot en Hypotheek
Adviseur

0180 513 069
06 542 538 21
michel@koosrook.nl

Peter Rebergen Koos Rook Financiele Diensten

Peter Rebergen

Vennoot en Senior
Adviseur

0180 513 069
06 542 881 15
peter@koosrook.nl

Jan Smits - Koos Rook Financiële Diensten

Jan Smits

Certified Financial Planner CFP® en Financieel Adviseur

0180 513 069
06 299 035 42
jan@koosrook.nl

Hilde Versluis - Koos Rook Financiele Diensten

Hilde Versluis

Backoffice medewerkster hypotheken

0180 513 069
hilde@koosrook.nl

Marielle van Dam Koos Rook Financiele Diensten

Mariëlle van Dam

Backoffice medewerkster hypotheken

0180 513 069
marielle@koosrook.nl

Arlette Bos - Koos Rook Financiele Diensten

Arlette Bos

Backoffice medewerkster hypotheken

0180 513 069
arlette@koosrook.nl