Hypotheekrente in 2024: Toekomstperspectieven

Hypotheekrente 2024 verwachtingen

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente zich in het jaar 2024? Na een onverwachte toename in 2022 en een aanhoudende stijging in 2023, zien we dat de rente de laatste maanden weer een dalende lijn inzet.

Wat kunnen we verwachten voor de rest van 2024?

Verschillende factoren spelen een rol in de bepaling van de hypotheekrente. Een belangrijke factor is de rente die door de Europese Centrale Bank (ECB) wordt bepaald. Deze staat momenteel op een historisch niveau van 4%, bedoeld om de inflatie tegen te gaan. ECB-president Christine Lagarde heeft aangegeven dat we voor de zomer van 2024 geen wijzigingen in dit beleid hoeven te verwachten.

Invloed van de kapitaalmarktrente op de hypotheekrente

De verwachting was dat de ECB de rente zou verlagen, maar nu dit uitblijft, neemt de zogenaamde kapitaalmarktrente toe. Aangezien banken en andere hypotheekaanbieders hun geld lenen op de financiële markt, zou dit kunnen betekenen dat de hypotheekrentes eveneens zullen stijgen.

Verwachtingen voor de tweede helft van 2024

Toch zijn experts optimistischer over de laatste maanden van het jaar. Volgens voorspellingen van economen, ondervraagd door Persbureau Bloomberg, zou de ECB de belangrijkste rentevoeten in vier fasen kunnen verlagen van 4% naar 3% vanaf juni. Dit zou een daling van de hypotheekrentes tot gevolg kunnen hebben.

Daarnaast is de concurrentie onder hypotheekverstrekkers groot, wat betekent dat veel aanbieders hun rentes niet snel zullen verhogen.

Effect op de huizenprijzen

Of het slim is om te wachten met de aankoop van een huis in de hoop op lagere hypotheekrente, is de vraag. De prijzen van huizen zijn al enige tijd aan het stijgen en zullen naar verwachting blijven stijgen. Bovendien is een daling van de rente in de tweede helft van 2024 slechts een prognose en geen vaststaand feit.

Advies van een Erkend Hypotheekadviseur

Bij de aankoop van een huis, het oversluiten van je huidige hypotheek of het herzien van je rentevast periode, is het cruciaal om deze trends in acht te nemen. Als jouw Erkend Financieel Adviseur, ook bekend als Erkend Hypotheekadviseur, zijn wij er om je te ondersteunen door de verschillende mogelijkheden met je door te nemen. Wij nodigen je van harte uit voor een gesprek om te ontdekken wat wij voor jou kunnen betekenen.

Neem contact op

Uw hypotheekadviseurs

Michel van den Brink Koos Rook Financiele Diensten

Michel van den Brink

Vennoot en Hypotheek
Adviseur

0180 513 069
06 542 538 21
michel@koosrook.nl

Peter Rebergen Koos Rook Financiele Diensten

Peter Rebergen

Vennoot en Senior
Adviseur

0180 513 069
06 542 881 15
peter@koosrook.nl

Jan Smits - Koos Rook Financiële Diensten

Jan Smits

Certified Financial Planner CFP® en Financieel Adviseur

0180 513 069
06 299 035 42
jan@koosrook.nl

Hilde Versluis - Koos Rook Financiele Diensten

Hilde Versluis

Backoffice medewerkster hypotheken

0180 513 069
hilde@koosrook.nl

Marielle van Dam Koos Rook Financiele Diensten

Mariëlle van Dam

Backoffice medewerkster hypotheken

0180 513 069
marielle@koosrook.nl

Arlette Bos - Koos Rook Financiele Diensten

Arlette Bos

Backoffice medewerkster hypotheken

0180 513 069
arlette@koosrook.nl