Startershypotheek

Op zoek naar je eerste woning? Dan komt er een hoop op je af. Te beginnen bij het regelen van het afsluiten van een startershypotheek voor je eerste eigen huis. Dit is een lening voor starters die voor het eerst een eigen huis willen gaan kopen. Maar welke hypotheekvormen zijn er? En welke mogelijkheden zijn er nog meer?

De maximale hypotheek wordt berekend aan de hand jouw bruto inkomen en het rentepercentage van de startershypotheek. De waarde van de woning is bepalend. Zo mag je nooit meer lenen dan de koopprijs van je woning.

Maak een afspraak

Welke hypotheekvormen zijn er?

Je hebt twee hypotheekvormen, een annuïteiten hypotheek en een lineaire hypotheek. Wij leggen je graag het verschil hieronder uit.

  1. Annuïteiten hypotheek
    Deze vorm van hypotheek wordt ook wel Annuïtaire Hypotheek of annuïteitenlening genoemd. Je lost elke maand een groter bedrag af, terwijl het bedrag dat je aan rente betaalt steeds lager wordt. Kort gezegd; rentebedrag wordt lager en de aflossing hoger.
  2. Lineaire hypotheek
    Het aflossen van een Lineaire Hypotheek, ook wel een lineaire lening, gebeurt gelijkmatig omdat je elke maand hetzelfde aflost. En omdat je aflost wordt de hypotheek steeds lager. Daardoor betaal je elke maand minder rente terwijl het aflossingsbedrag hetzelfde blijft.
Annuiteitenhypotheek-koos-rook
Lineaire-hypotheek-koos-rook

Maximale startershypotheek berekenen

Bereken hier je maximale startershypotheek en ga op huizenjacht! Zo weet je hoeveel je op basis van jouw/jullie inkomen kunt lenen en in welke prijsklasse je kunt gaan zoeken.

Bereken je maximale hypotheek

Met onze hypotheek calculator krijg je een indicatie van jouw maximale hypotheek. Maar, hypotheken zijn maatwerk. Maak dus altijd een afspraak om te bespreken wat bij jouw persoonlijke situatie past.

Kan ik dit huis betalen?

Bereken snel of jouw droomhuis binnen handbereik ligt.

Bereken of je dit huis kunt betalen

Wat worden mijn maandlasten?

Heb je een leuke woning gevonden en ben je benieuwd wat jouw maandlasten worden? Check het met onze tool.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Dit is een garantie dat je hypotheekschuld wordt terugbetaald in bepaalde situaties. Denk hierbij aan een echtscheiding, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, het overlijden van je partner etc.
Per 1 januari 2021 is het maximale bedrag wat je kunt lenen met NHG € 325.000. Let op; dit is wel inclusief notariskosten, verbouwingskosten en overige kosten. Het bedrag mag dus niet hoger zijn dan de waarde van je woning.

Denk je ook nog na over energiebesparende maatregelen? Dan mag je wel meer lenen dan de woningwaarde. De maximale woningwaarde is nog steeds € 325.000, maar de NHG-grens ligt dan op € 344.500. Dit extra bedrag moet je dan wel volledig besteden aan energiebesparende voorzieningen en dit aan kunnen tonen.

Om de NHG toe te voegen aan je startershypotheek betaal je een eenmalig bedrag. Per 1 januari 2021 is dit bedrag 0.7% van het totale hypotheekbedrag. Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar.

Starterslening-krimpenerwaard-krimpen

Starterslening voor jouw droomhuis

Is het bedrag van jouw startershypotheek niet hoog genoeg voor wat je voor ogen had?

Dan kun je altijd nog in aanmerking komen voor een starterslening. De starterslening is een lening, van korte duur, naast de startershypotheek om de slagingskans voor het aankopen van een huis te vergroten.
Een starterslening kun je afsluiten bij je gemeente als je inkomen voor nu nog niet hoog genoeg is voor de maandlasten die bij de hypotheek horen. De verwachting moet wel zo zijn dat dit binnen enkele jaren wel zo is. De eerste drie jaar betaal je geen rente en aflossing over deze starterslening.

Hierbij meer informatie over de voorwaarden en het aanvragen van een starterslening van de gemeente Krimpenerwaard (Ammerstol, Bergambacht, Berkenwoude, Gouderak, Haastrecht, Krimpen aan de Lek, Lageweg, Lekkerkerk, Opperduit, Ouderkerk aan den IJssel, Schoonhoven, Schuwacht, Stolwijk, Vlist en Willige Langerak (gedeeltelijk). 

En meer informatie over de voorwaarden en het aanvragen van een starterslening van de gemeente Krimpen aan den IJssel.

Heb je nog vragen over een startershypotheek of kom je er niet uit?

Maak dan gerust met ons een afspraak voor een hypotheekadvies. Dan weet je precies hoeveel je kunt bieden op het huis dat je op het oog hebt. Vooral in deze tijd moet je snel (kunnen) schakelen en dan is het fijn als je al een passend advies hebt liggen waarin al jouw/jullie wensen zijn besproken!

Maak een afspraak

Uw hypotheekadviseurs

Michel van den Brink Koos Rook Financiele Diensten

Michel van den Brink

Vennoot en Hypotheek
Adviseur

0180 513 069
06 542 538 21
michel@koosrook.nl

Peter Rebergen Koos Rook Financiele Diensten

Peter Rebergen

Vennoot en Senior
Adviseur

0180 513 069
06 542 881 15
peter@koosrook.nl

Jan Smits - Koos Rook Financiële Diensten

Jan Smits

Certified Financial Planner CFP® en Financieel Adviseur

0180 513 069
06 299 035 42
jan@koosrook.nl

Hilde Versluis - Koos Rook Financiele Diensten

Hilde Versluis

Backoffice medewerkster hypotheken

0180 513 069
hilde@koosrook.nl

Marielle van Dam Koos Rook Financiele Diensten

Mariëlle van Dam

Backoffice medewerkster hypotheken

0180 513 069
marielle@koosrook.nl

Arlette Bos - Koos Rook Financiele Diensten

Arlette Bos

Backoffice medewerkster hypotheken

0180 513 069
arlette@koosrook.nl