Het einde van je rentevaste periode: wat nu?

rentevaste periode

Wanneer je een hypotheek afsluit, kies je hoe lang je de hypotheekrente wilt vastzetten. Dit noemen we de rentevaste periode, en die kan variëren van een paar jaar tot wel twintig jaar. Maar wat gebeurt er als deze periode afloopt?

Tijd voor een nieuw rentecontract

Zodra je rentevaste periode eindigt, moet je een nieuw rentecontract afsluiten. Je hypotheekverstrekker zal je hier drie maanden van tevoren over informeren en je een voorstel doen voor een nieuwe periode en rentepercentage. Het lijkt misschien het makkelijkst om gewoon akkoord te gaan met dit voorstel, maar wist je dat je meer opties hebt?

Kansen bij het einde van de rentevaste periode

Het einde van je rentevaste periode biedt kansen. Je contract staat open voor wijzigingen, wat betekent dat je de vrijheid hebt om over te stappen naar een andere hypotheekaanbieder of een andere vorm van hypotheek. Dit kan vaak ook bij je huidige geldverstrekker. Het kan lonen om te onderzoeken of oversluiten voordelig voor je is, vooral als dit betekent dat je minder rente gaat betalen. Vergelijk het voorstel van je geldverstrekker daarom altijd met de actuele hypotheekrentes.

Let op de risico-opslag

Bij het heroverwegen van je hypotheek is het belangrijk om op de hoogte te zijn van hoe geldverstrekkers omgaan met risico-opslag. Deze opslag, een extra rente, is afhankelijk van de verhouding tussen je hypotheekbedrag en de waarde van je huis. Heb je een spaarhypotheek? Dan is oversluiten vaak niet voordelig vanwege de koppeling tussen de hypotheekrente en de spaarrente.

Het inschakelen van een hypotheekadviseur

Als je overweegt over te stappen, kan het waardevol zijn om een onafhankelijke hypotheekadviseur in te schakelen. Een adviseur kan de markt voor je verkennen en je helpen de hypotheek te vinden die het beste bij jouw persoonlijke situatie past.

Als Erkend Financieel Adviseur zijn wij gespecialiseerd in hypotheken. Heb je vragen over dit artikel of wil je advies over je huidige of een nieuwe hypotheek? Neem dan gerust contact met ons op. Bij Koos Rook Financiële Diensten helpen we je graag om de beste beslissingen te nemen voor jouw financiële toekomst!

Neem contact op

Uw hypotheekadviseurs

Michel van den Brink Koos Rook Financiele Diensten

Michel van den Brink

Vennoot en Hypotheek
Adviseur

0180 513 069
06 542 538 21
michel@koosrook.nl

Peter Rebergen Koos Rook Financiele Diensten

Peter Rebergen

Vennoot en Senior
Adviseur

0180 513 069
06 542 881 15
peter@koosrook.nl

Jan Smits - Koos Rook Financiële Diensten

Jan Smits

Certified Financial Planner CFP® en Financieel Adviseur

0180 513 069
06 299 035 42
jan@koosrook.nl

Hilde Versluis - Koos Rook Financiele Diensten

Hilde Versluis

Backoffice medewerkster hypotheken

0180 513 069
hilde@koosrook.nl

Marielle van Dam Koos Rook Financiele Diensten

Mariëlle van Dam

Backoffice medewerkster hypotheken

0180 513 069
marielle@koosrook.nl

Arlette Bos - Koos Rook Financiele Diensten

Arlette Bos

Backoffice medewerkster hypotheken

0180 513 069
arlette@koosrook.nl