Hypotheek aflossen of extra sparen voor uw pensioen?

Hypotheek aflossen of spraren pensioen

Hoe minder geld u uitgeeft aan vaste lasten, hoe minder inkomen u nodig heeft. Daarom lijkt het verstandig om uw hypotheek af te lossen voordat u met pensioen gaat. Maar is dat altijd de beste manier om uw financiële toekomst te plannen?

Met de introductie van het nieuwe pensioenstelsel en de bijbehorende veranderingen, kan het voor huizenbezitters relevant zijn om na te denken over het tijdig aflossen van hun hypotheek. En ongeacht de hoogte van uw pensioeninkomen is het natuurlijk aangenaam als u later geen hypotheekkosten meer heeft.

Overwaarde verzilveren

Maar is uw hypotheek volledig aflossen wel zo’n goed idee? U immobiliseert immers uw geld in stenen, waardoor u het niet meer kunt besteden aan andere zaken. Gelukkig bestaan er ook dan opties. U hoeft tegenwoordig niet per se uw huis te verkopen om geld vrij te maken. Veel banken bieden producten aan waarmee u de (over)waarde van uw huis kunt verzilveren, op welk moment u dat wenst. Zo bent u niet gebonden aan de wettelijke AOW-leeftijd of iets dergelijks.

Nadeel

Een nadeel van het (bijna) volledig aflossen van uw hypotheek is dat u meer belasting moet betalen. Dit is het gevolg van de geleidelijke afschaffing van de ‘Wet Hillen’. Hierdoor moet u elk jaar een beetje meer eigenwoningforfait bij uw inkomen optellen, wat leidt tot een hogere inkomstenbelasting. Op de website van de Belastingdienst vindt u hier meer informatie over en een voorbeeld.

Alternatieven

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om, in plaats van uw hypotheek af te lossen, extra te sparen voor uw pensioen. Dit is een goed alternatief, vooral als u daar meer tijd voor heeft en omdat u tegenwoordig meer geld fiscaal gunstig opzij kunt zetten.

Rendement

Over een langere periode genereert een pensioenspaarpot – zoals een lijfrente – meestal een hoger rendement dan het aflossen van uw hypotheek. Maar als u binnen enkele jaren de AOW-leeftijd bereikt, is het rendement aanzienlijk lager. Bovendien kunt u pas geld opnemen uit uw pensioenspaarpot als u de pensioenleeftijd heeft bereikt. Doet u dit eerder, dan krijgt u te maken met een aanzienlijke boete van de Belastingdienst.

Meer informatie

Wat de beste manier is om er tijdens uw pensioen warmpjes bij te zitten, hangt af van uw persoonlijke situatie. Heeft u hier vragen over of heeft u hulp nodig bij de berekening? Neemt u dan gerust contact met ons op. Als Erkend Financieel Adviseur kunnen wij u meer inzicht geven in uw financiële (pensioen)situatie, zodat u de beste keuzes kunt maken voor nu en voor later.

Neem contact op