Woonlasten gaan verder dan uw hypotheek

woonlasten

Veel mensen die een huis willen kopen, stellen als eerste de vraag wat de maximale hypotheek is die ze kunnen krijgen en wat ze daar per maand aan kwijt zijn. Maar dit vormt maar een deel van de totale woonlasten. Dat geldt natuurlijk ook voor de huurprijs als u in een huurhuis woont.

Bent u van plan om binnenkort te verhuizen? Dan is het verstandig om al uw woonlasten inzichtelijk te hebben. Een verhuizing kan namelijk betekenen dat er dingen veranderen. Maar eigenlijk is het altijd handig om goed zicht te hebben op uw woonlasten, omdat het helpt bij het plannen van uw financiën. Vooral in deze dure tijd.

Energierekening

Woonlasten zijn de totale kosten die u maandelijks maakt voor uw huis. Daar kunnen, naast het huis zelf,  flinke posten bijzitten. Denk bijvoorbeeld aan de energierekening. Zeker als u een groot huis moet verwarmen of een groot gezin hebt loopt het al snel op tot honderden euro’s per maand.

Belastingen

Ook bepaalde belastingen en heffingen horen bij de woonlasten. Zoals de onroerendezaakbelasting voor huiseigenaren en de afvalstoffenheffing, de rioolheffing en de waterschapslasten. De hoogte van deze belastingen en heffingen verschillen per gemeente of provincie.

Opstalverzekering

Als u een hypotheek wil afsluiten, eist de bank dat u ook een opstalverzekering neemt op uw woning. Die dekt schade aan het huis als gevolg van bijvoorbeeld storm of brand. De hoogte van de premie is onder andere afhankelijk van de bouwwijze van uw huis en uw woonplaats.

Inboedelverzekering

Daarnaast heeft u waarschijnlijk ook een inboedelverzekering. Die dekt schade die ontstaat aan spullen die niet vastzitten aan het huis zelf. Maar let op: dure apparatuur en kostbaarheden zoals sieraden, kunst en muziekinstrumenten zijn vaak maar tot een maximum bedrag verzekerd.

Onderhoud en reserveringen

Als u een koophuis heeft, moet u ook de kosten van het onderhoud zelf betalen. Die komen niet elke maand of elk jaar terug, maar kunnen soms behoorlijk hoog zijn. Als u bijvoorbeeld de goten moet vervangen of als de cv kapot gaat. Het is dan fijn als u daarvoor geld hebt gereserveerd.

Abonnementen

Bij abonnementen kunt u denken aan internet en televisie, mobiele telefonie en streamingsdiensten. Maar ook aan een abonnement op de sportschool.

Alles op een rij zetten

Al met al vormen ze een hele waslijst. Heeft u moeite om ze scherp te krijgen voor uw huidige of nieuwe situatie? Neem dan even contact met ons op. Als Erkend Financieel Adviseur helpen wij u graag om alles op een rij te zetten. Bel of mail ons dus gerust voor een afspraak.

Neem contact op

Onze verzekeringsproducten

WONING

Bescherm u tegen de financiële gevolgen van calamiteiten voor uw huis en uw eigendommen met de volgende verzekeringen:

RECREATIE

Zorg dat u gedekt bent tegen onvoorziene omstandigheden. Dit kan d.m.v. een:

AANSPRAKELIJKHEID

Voorkom financiële gevolgen van diverse risico’s met een:

MOBILITEIT

Verzeker u tegen schade of diefstal van uw fiets, bromfiets, e-bike, motor, auto, klassieke auto, scooter of scootmobiel met de volgende verzekeringen:

OVERLIJDEN

Kies voor financiële zekerheid voor uw nabestaanden met de volgende verzekeringen:

  • Overlijdensrisicoverzekering
  • Uitvaartverzekering.

PENSIOEN

Stel uw financiële toekomst op latere leeftijd veilig met een:

  • Pensioenverzekering
  • Lijfrenteverzekering

Wij helpen u graag met het juiste verzekeringsproduct voor uw situatie.

Verzekering afsluiten