Verbouwingshypotheek: wat is er mogelijk?

Verbouwingshypotheek

Ga ik verbouwen of verhuizen? Dit zijn vragen die u uzelf kunt stellen. Wilt u in uw huidige woning blijven en het een en ander veranderen? Zoals een dakkapel laten plaatsen voor een extra slaapkamer of uw woning verduurzamen? Dan is het interessant om te kijken wat de mogelijkheden zijn om een verbouwingshypotheek af te sluiten.

Een verbouwingshypotheek is niet een aparte hypotheekvorm. Het is vaak een tweede hypotheek die u afsluit. Of het is een verhoging van uw huidige hypotheek, die als doel heeft om de verbouwing van te betalen. Als u op uw huidige hypotheek al hebt afgelost, dan kunt u dat bedrag vaak opnieuw weer lenen. Het voordeel daarvan is dat u niet naar de notaris hoeft en dus kosten bespaart.

Overwaarde

Als u een hypotheek wil afsluiten (of verhogen) voor een verbouwing, moet u in principe overwaarde hebben. Uw woning moet dus meer waard zijn dan het bedrag dat nog openstaat in uw huidige hypotheek.

Als u uw huis alleen maar gaat verduurzamen, bieden banken vaak wat meer ruimte. In alle gevallen moet u een nieuw taxatierapport laten maken. Daarin schat de taxateur in wat de waarde van het huis is na de verbouwing. Ook zal de bank opnieuw uw inkomen toetsen.

Alternatief

Een persoonlijke lening kan een alternatief zijn als een verbouwingshypotheek geen optie is. Bij het afsluiten van een persoonlijke lening kijkt de bank alleen naar uw inkomen en niet naar de waarde van uw woning.
Het nadeel van een persoonlijke lening is dat de rente meestal hoger is. Een voordeel is dat u geen extra (notaris)kosten hoeft te maken. Ook mag u de rente op dit krediet aftrekken bij uw aangifte inkomstenbelasting. U moet uw geld dan wel echt besteden aan de verbouwing.

Spaargeld

U kunt ook uw spaargeld gebruiken voor de verbouwing van uw woning. De rente die u op uw spaargeld krijgt is een stuk lager dan de rente die u voor een lening moet betalen. Zorg er wel voor dat u altijd voldoende spaargeld heeft als buffer. Hoe hoog die voor u ongeveer moet zijn, kunt u uitrekenen bij het Nibud.

Subsidie

Als u bij een verbouwing ook gaat verduurzamen, kunt u meestal gebruik maken van subsidieregelingen. Zo betaalt de overheid tot maximaal 30% van de kosten als u tenminste twee energiebesparende maatregelen treft. Bijvoorbeeld vloer-, muur- of dakisolatie, HR++ glas of de aanschaf van een warmtepomp. Treft u maar één maatregel? Dan komt u in aanmerking voor maximaal 15% subsidie. Meer hierover leest u op deze website.

Advies van een expert

Heeft u verbouwingsplannen en wilt u graag eens met een expert overleggen over de beste manier om dit te financieren? Neem dan gerust contact met ons op. Als Erkend Financieel Adviseur zijn onze adviseurs ook Erkend Hypotheek Adviseur en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen. Bel of mail ons gerust voor een afspraak.

Neem contact op

Uw hypotheekadviseurs

Michel van den Brink Koos Rook Financiele Diensten

Michel van den Brink

Vennoot en Hypotheek
Adviseur

0180 513 069
06 542 538 21
michel@koosrook.nl

Peter Rebergen Koos Rook Financiele Diensten

Peter Rebergen

Vennoot en Senior
Adviseur

0180 513 069
06 542 881 15
peter@koosrook.nl

Jan Smits - Koos Rook Financiële Diensten

Jan Smits

Certified Financial Planner CFP® en Financieel Adviseur

0180 513 069
06 299 035 42
jan@koosrook.nl

Hilde Versluis - Koos Rook Financiele Diensten

Hilde Versluis

Backoffice medewerkster hypotheken

0180 513 069
hilde@koosrook.nl

Marielle van Dam Koos Rook Financiele Diensten

Mariëlle van Dam

Backoffice medewerkster hypotheken

0180 513 069
marielle@koosrook.nl

Arlette Bos - Koos Rook Financiele Diensten

Arlette Bos

Backoffice medewerkster hypotheken

0180 513 069
arlette@koosrook.nl