Overlijdensrisicoverzekering vaak niet verplicht maar wel verstandig

Overlijdensrisicoverzekering-niet-verplicht
Home » algemeen » Overlijdensrisicoverzekering vaak niet verplicht maar wel verstandig

 

De meeste hypotheekverstrekkers stellen een overlijdensrisicoverzekering (ORV) niet langer verplicht bij een hypotheek. Toch kan het verstandig zijn om zo’n verzekering af te sluiten.

Een overlijdensrisicoverzekering keert geld uit als u of uw partner komt te overlijden. Dat geld kunt u vervolgens gebruiken om bijvoorbeeld de hypotheek af te lossen. Dat verlaagt de toekomstige hypotheeklasten. Doel is dat de achterblijvende partner de lasten kan blijven betalen, ook als het inkomen van de overleden partner wegvalt.

Overlijdensrisicoverzekering meestal niet verplicht

Als u een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) hebt, bent u sinds 2018 niet meer verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Ook voor hypotheken zonder NHG stellen de meeste aanbieders zo’n verzekering inmiddels niet meer verplicht. Bij sommige banken moet u er nog wel één afsluiten als u meer dan 80% van de woningwaarde wilt lenen.

Denk er toch goed over na!

Verplicht of niet: het blijft sowieso verstandig om na te denken over een overlijdensrisicoverzekering. Zeker als u met zijn tweeën bent of een gezin hebt. Want stel dat u of uw partner ruim voor de einddatum van de hypotheek overlijdt. Is het inkomen of spaargeld van de achterblijvende partner dan voldoende om in het huis te kunnen blijven wonen?

Zijn er kinderen in het spel? Dan moet de achterblijvende ouder misschien minder gaan werken. Of meer gebruik maken van kinderopvang. Dan komt de klap nog harder aan. Een overlijdensrisicoverzekering verlicht in elk geval de financiële pijn.

Samenwoners

Ook de vorm waarbinnen jullie samenleven kan een rol spelen. Wonen jullie samen zonder samenlevingscontract? Dan zijn jullie rechten vaak niet hetzelfde als wanneer jullie zijn getrouwd of een geregistreerd partnerschap hebben. Het onderdeel van de verzekering waarin staat beschreven wie bij een overlijden de uitkering ontvangt, moet in zulke gevallen vaak worden aangepast. Ingewikkelde materie dus, waarbij u graag wilt dat er een expert meekijkt.

Financiële gevolgen

Als Erkend Financieel Adviseur, ook bekend als Erkend Hypotheekadviseur, nemen wij de tijd om stil te staan bij de financiële gevolgen van overlijden. Vragen die daarbij aan bod komen, zijn onder andere of er sprake is van een partnerpensioen en zo ja, of dit voldoende is om de hypotheeklasten te kunnen blijven betalen.

Meer informatie

In veel gevallen blijft een overlijdensrisicoverzekering een goede keuze als u uw nabestaanden wilt verzekeren tegen plots wegvallend inkomen door overlijden. Wilt u hier meer over weten? Neem dan gerust contact met ons op.

Heeft u al een overlijdensrisicoverzekering maar vraagt u zich af of die nog past bij uw huidige situatie, of dat de premie wellicht lager kan? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

Neem contact op

Uw hypotheekadviseurs

Michel van den Brink Koos Rook Financiele Diensten

Michel van den Brink

Vennoot en Hypotheek
Adviseur

0180 513 069
06 542 538 21
michel@koosrook.nl

Peter Rebergen Koos Rook Financiele Diensten

Peter Rebergen

Vennoot en Senior
Adviseur

0180 513 069
06 542 881 15
peter@koosrook.nl

Jan Smits - Koos Rook Financiële Diensten

Jan Smits

Certified Financial Planner CFP® en Financieel Adviseur

0180 513 069
06 299 035 42
jan@koosrook.nl

Hilde Versluis - Koos Rook Financiele Diensten

Hilde Versluis

Backoffice medewerkster hypotheken

0180 513 069
hilde@koosrook.nl

Marielle van Dam Koos Rook Financiele Diensten

Mariëlle van Dam

Backoffice medewerkster hypotheken

0180 513 069
marielle@koosrook.nl

Arlette Bos - Koos Rook Financiele Diensten

Arlette Bos

Backoffice medewerkster hypotheken

0180 513 069
arlette@koosrook.nl