Hypotheekvormen en rentevaste periode: wat moet u kiezen?

hypotheekvormen-rentevasteperiode

Als u een huis koopt, dan mag u de hypotheekrente aftrekken als u belastingaangifte doet. Daar gelden wel regels voor. Zo moet u uw hypotheek volgens een strak schema aflossen. U kunt kiezen voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. 

Het recht op renteaftrek geldt bij nieuwe hypotheken voor hooguit 30 jaar. De maximale aftrek is dit belastingjaar 36,93%. U hebt dus maximaal € 369 belastingvoordeel per € 1.000 hypotheekrente die u in 2023 betaalt.

Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek, betaald u over de hele looptijd van de hypotheek elke maand hetzelfde bedrag. Met een deel ervan lost u de lening af, de rest is rente. In eerste instantie is het aflossingsdeel klein en het rentedeel groot. Naarmate de tijd verstrijkt, bestaat het bedrag voor een steeds groter deel uit aflossing.

Lineaire hypotheek

Met een lineaire hypotheek lost u elke maand een vast bedrag af. Daarnaast betaald u rente. Hierdoor zijn uw maandlasten in het begin relatief hoog. U moet dan immers rente betalen over de gehele lening. Des te meer u hebt afgelost, des te minder rente u nog hoeft te betalen. Uw maandlasten worden gedurende de looptijd dus telkens wat lager.

Aflossingsvrije hypotheek

U kunt er ook voor kiezen om uw huis deels met een aflossingsvrije hypotheek te financieren. Dit deel mag maximaal 50% zijn van de waarde van de woning. Het voordeel van een aflossingsvrije hypotheek is de lagere bruto maandlast. Maar pas op: als u uw aflossingsvrije hypotheek na 2012 hebt afgesloten, mag u de hypotheekrente niet aftrekken. Bovendien lost u niets af, terwijl u de lening uiteindelijk wel moet terugbetalen.

Hypotheek van vóór 2013

Heeft u een hypotheek die vóór 2013 is afgesloten? Dan blijven de voorwaarden gelden die er toen waren en mag u de hypotheekrente maximaal 30 jaar aftrekken. Ook als het om een spaar- of levenhypotheek gaat. Zo’n andere hypotheek kunt u vaak meeverhuizen als u een andere woning koopt.

Rentevaste periode

Toen de hypotheekrente nog extreem laag was, hebben veel huiseigenaren hun rente vastgezet voor een periode van 15, 20 en soms wel 30 jaar. Het voordeel van het langer vastzetten van de rente is dat u precies weet waar u financieel aan toe bent.

Er zit ook een nadeel aan. Als u iets wilt veranderen aan uw lopende hypotheek tijdens de rentevaste periode, kan het zijn dat u een boete moet betalen aan de bank. Afhankelijk van het hypotheekbedrag en de nog resterende periode waarin de rente vast staat, kan die flink oplopen.

Maatwerk

De keuze voor een hypotheekvorm en een rentevaste periode is altijd maatwerk. Bent u benieuwd welke vorm het beste bij u past? Neem dan contact met ons op.
Als Erkend Financieel Adviseur, ook bekend als Erkend Hypotheekadviseur, zijn wij expert op het gebied van hypotheken. Wij helpen u graag om de beste optie voor u te vinden.

Neem contact op

Uw hypotheekadviseurs

hypotheekadviseur startershypotheek

Michel van den Brink

Vennoot en Hypotheek
Adviseur

0180 513 069
06 542 538 21
michel@koosrook.nl

hypotheekadviseur startershypotheek

Peter Rebergen

Vennoot en Senior
Adviseur

0180 513 069
06 542 881 15
peter@koosrook.nl

Jan startershypotheek

Jan Smits

Certified Financial Planner CFP® en Financieel Adviseur

0180 513 069
06 104 041 03
jan@koosrook.nl

Hilde Versluis

Backoffice medewerkster hypotheken

0180 513 069
hilde@koosrook.nl

Anette van Oort

Backoffice medewerkster hypotheken

0180 513 069
anette@koosrook.nl

Mariëlle van Dam

Backoffice medewerkster hypotheken

0180 513 069
marielle@koosrook.nl