Welke verzekeringen zijn verplicht?

verzekeringen verplicht

Waarom bent u verplicht verzekeringen af te sluiten?

Er zijn een aantal verzekeringen die u verplicht moet afsluiten en een aantal die niet verplicht zijn maar wel aan te raden zijn.

Sommige kosten zijn te overzien als u niet verzekerd bent. Denk bijvoorbeeld aan dat uw mobiele telefoon wordt gestolen of dat u per ongeluk uw zonnebril kapot laat vallen.
Maar bij andere zaken kunnen de kosten zo ontzettend hoog worden, dat u deze niet meer zelf kunt betalen. Ziektekosten kunnen bijvoorbeeld tot tienduizenden euro’s oplopen als u in het ziekenhuis terecht komt voor behandelingen.
Daarom heeft de overheid een aantal belangrijke verzekeringen verplicht gesteld, om uzelf en anderen tegen risico’s met grote financiële gevolgen te beschermen.

Deze verzekeringen zijn wettelijk verplicht

Zorgverzekering
Iedere volwassene (vanaf 18 jaar) inwoner van Nederland moet verplicht een basisverzekering afsluiten. Dit om de gezondheidszorg in Nederland betaalbaar te houden. Met de zorgpremie betaalt de overheid vervolgens de zorgkosten van alle Nederlanders. U kunt er ook nog voor kiezen om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Dit is niet verplicht maar wel aan te raden.

WA verzekering voor uw motorrijtuig
Als u in het bezit bent van een motorrijtuig dan bent u verplicht een WA verzekering af te sluiten. Met deze verzekering bent u verzekerd tegen schade die u toebrengt aan een ander. Op deze wijze is iedereen in feite verzekerd tegen schade. De verzekeraar van de eigen verzekering staat klaar om de schade af te handelen.

Schade aan uw eigen motorrijtuig door eigen schuld is met een WA verzekering niet gedekt. Het beste kunt u kiezen voor een uitgebreidere autoverzekering. Dan wordt schade aan uw eigen motorrijtuig wel vergoed. Hier betaalt u dan ook een hogere premie voor.

Deze verzekeringen zijn verplicht bij een hypotheek

Woonhuisverzekering
Bij het afsluiten van een hypotheek stelt de hypotheekverstrekker een goede opstalverzekering (ook wel woonhuisverzekering) verplicht. Met een woonhuisverzekering bent u verzekerd tegen schade aan uw huis. Dit kan bijvoorbeeld zijn schade door brand, storm, water of een ruitbreuk. Ook bent u verzekerd voor schade aan de buitenkant van uw woning. Denk hierbij aan de schuur in uw tuin.

Inboedelverzekering
Een inboedelverzekering is een verzekering die de schade dekt aan alles wat in uw woning staat (inboedel) zoals meubels. U bent dan verzekerd voor schade bij onder andere brand, storm en inbraak. Deze verzekering is niet verplicht maar wel erg verstandig om af te sluiten.

Het is handig om beide verzekeringen bij dezelfde maatschappij af te sluiten zodat er geen schade en geen discussie ontstaat over welke verzekeraar moet betalen.

Verzekeringen die niet verplicht zijn maar wel nuttig

Aansprakelijkheidsverzekering
Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht maar de meeste mensen hebben deze verzekering wel afgesloten omdat de kosten erg hoog op kunnen lopen. Deze verzekering dekt aansprakelijkheid voor schade aan personen en andermans spullen. Ook als u de schade niet zelf hebt veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan een brand in uw huis waardoor de buren rook- en waterschade hebben.

Overlijdensrisicoverzekering
Ondanks dat een overlijdensrisicoverzekering (ORV) niet altijd verplicht is ORV niet (altijd) verplicht is, is het wel aan te raden om er een af te sluiten.
Met deze verzekering dekt u het financiële risico van overlijden af gedurende de looptijd van de polis. Overlijd u vóór de einddatum van de verzekering, dan keert de verzekeraar het verzekerde bedrag uit aan uw nabestaanden. Dit zodat zij in de woning kunnen blijven wonen en de vaste lasten kunnen blijven betalen.

Reis- en annuleringsverzekering
Gaat u op vakantie? Bedenk dan of een reis- en/of annuleringsverzekering van pas komt. Tijdens uw vakantie kan er helaas van alles gebeuren. U kunt autopech krijgen, in het ziekenhuis terecht komen etc. Die kosten die u dan maakt worden vaak grotendeels vergoed bij een reisverzekering. Bent u niet verzekerd dan kunnen de kosten hoog oplopen die u dan zelf moet betalen.

Er zijn twee soorten reisverzekeringen: een tijdelijke- en een doorlopende reisverzekering. Een doorlopende reisverzekering is goedkoper als u minimaal twee weken per jaar op vakantie gaat. Dit geldt voor zowel Nederland als in het buitenland.
Gaat u niet zo vaak op vakantie? Dan kunt u kiezen voor een tijdelijke reisverzekering en deze voor elke vakantie dat u weg gaat af sluiten. U betaald dus per keer.

Een annuleringsverzekering vergoedt de kosten als uw reis (onverwachts) niet door kan gaan en u uw reis dus moet annuleren. U komt hier voor in aanmerking bij:

  • Overlijden of (ernstige) ziekte van de verzekerde of 1e of 2e graad familielid.
  • Ontslag van uw vaste baan (onvrijwillig ontslag).
  • Echtscheiding
  • Zwangerschap etc.

Voorkom dat u bent oververzekerd, maar ook onderverzekerd

Niemand betaald graag te veel. Het is dus zonde als u oververzekerd bent. Probeer elk jaar uw verzekeringen te controleren of u niet dubbel of onnodig bent verzekerd. Wij willen u hier ook graag bij helpen en adviseren.

Wilt u overstappen of naar uw verzekering laten kijken of u oververzekerd of juist onverzekerd bent? Wij snappen dat het soms best onoverzichtelijk kan zijn. Daarom helpen onze adviseurs u hier graag bij.
Wij zoeken voor u de meest voordelige en gunstigste verzekering uit en kijken voor u of u niet te veel verzekeringen heeft afgesloten of juist te weinig.

Overstappen kan zeker lonen. Dat kan meestal met een opzegtermijn van een maand.

wij geven u graag advies