De kleineondernemersregeling (KOR)

Wat betekend de kleineondernemersregeling (KOR)?
De kleineondernemersregeling (KOR) is een vrijstelling voor de btw. U kunt gebruik maken van de KOR (Kleineondernemersregeling) als u in Nederland bent gevestigd en niet meer dan € 20.000 omzet in één kalenderjaar hebt.
De kleineondernemersregeling mag in elke rechtsvorm gebruikt worden. Dit geldt ook voor een stichting of vereniging.

Voordelen van de kleineondernemersregeling
Onder de KOR berekent u geen btw op uw leveringen/diensten. De btw op kosten (voorbelasting) mag u ook niet aftrekken. U kunt volstaan met een beperkte administratie en u hoeft geen btw-aangifte te doen.

Voorwaarden mee doen met KOR
De keuze om voor deze vrijstelling in aanmerking te komen geldt voor minimaal 3 jaar of totdat u de € 20.000 omzet per jaar overschrijdt. Overschrijdt u dit bedrag binnen één kalenderjaar? Dan moet u dit direct melden aan de Belastingdienst. Omdat de regeling voor minimaal 3 jaar geldt kunt u dus niet in de tussentijd beëindigen omdat u bijvoorbeeld een grote investering wilt doen.

Voorbeeld van kleine ondernemersregeling:
Stel dat u € 200,- factureert en daar 21% over rekent, dan is het de te betalen bedrag € 242,- waarvan u € 42,- aan btw af moet dragen. Met (KOR 2020) kunt u ervoor kiezen om nog steeds € 242,- voor uw product of dienst te factureren, maar dan zit er geen btw meer op die u af moet dragen. De winst op uw product of dienst wordt hierdoor € 42 hoger.

Wilt u vanaf 1 januari 2022 gebruik gaan maken van de KOR? Laat ons dit dan nog deze maand weten. De aanvraag voor vrijstelling van BTW moet namelijk uiterlijk 1 december a.s. bij de Belastingdienst binnen zijn.

Neem contact op met uw adviseur