Wanneer u een hypotheek afsluit gaat u een lening aan waarbij het huis als onderpand dient. Deze lening kunt u aflossen op verschillende manieren. Er zijn allerlei soorten hypotheken en elke vorm heeft zijn voor- en nadelen. Welke hypotheek bij u past hangt af van uw persoonlijke situatie en wensen. Wij adviseren u daar graag over.
Welke soorten hypotheken zijn er?
Sinds 2013 moet u bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek direct beginnen met aflossen. Anders heeft u geen recht op hypotheekrenteaftrek. Wilt u dus gebruik maken van hypotheekrenteaftrek? Dan kunt u kiezen tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. Dit zijn twee verschillende soorten hypotheken. Wij gebruiken nog wel eens de combinatievariant. Dit is deels lineair en deels annuïteit. Deze twee hypotheken komen dan ook het meeste voor.
Tot 2013 kon men nog hypotheekrenteaftrek krijgen bij andere soorten hypotheekvormen dan een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Tegenwoordig zijn de meeste hypotheekvormen niet meer af te sluiten.
Heeft u vóór 31 december 2012 een oude hypotheekvorm afgesloten? Dan heeft u wel gewoon nog recht op hypotheekrenteaftrek. U kunt deze oude hypotheekvormen onder bepaalde voorwaarden meenemen naar een nieuwe hypotheek.
Annuïteitenhypotheek
Wat is een annuïteitenhypotheek? Dit een hypotheekvorm waarbij de bruto maandlasten gedurende de looptijd hetzelfde blijven. In het begin van de looptijd betaalt u vooral veel rente en lost u minder af dan bij lineair. Naarmate de hypotheek vordert betaalt u minder rente en lost u meer af. Aan het einde van de looptijd van deze hypotheek is de hypotheek volledig afgelost.
Lineaire hypotheek
Bij een lineaire hypotheek dalen de bruto maandlasten gedurende de looptijd. Er komt op ten duur steeds minder hypotheek open te staan waardoor u minder rente hoeft te betalen. Aan het einde van de looptijd van deze hypotheek is de hypotheek volledig afgelost.
Aflossingsvrije hypotheek
Wat is een aflossingsvrije hypotheek? Bij een aflossingsvrije hypotheek betaalt u gedurende de looptijd de hypotheek niet terug. Er wordt dus niet afgelost. Tussentijds kunt u aflossen. Hierdoor betaalt u uiteindelijk minder rente. Op de einddatum van de looptijd van uw hypotheek lost u in één keer de hele of nog opeenstaande lening af. Bij de verkoop van uw woning wordt deze opbrengst gebruikt om de hypotheekschuld in één keer af te lossen.
Bankspaarhypotheek
Hoe werkt een bankspaarhypotheek? Bij deze hypotheekvorm lost u niet gelijk af. Er wordt maandelijks geld apart gezet waardoor u het totale bedrag bij elkaar spaart. Het gespaarde geld komt op een geblokkeerde spaarrekening te staan. Het geld kan alleen gebruikt kan worden voor het aflossen van de hypotheekschuld. Aan het einde van de looptijd wordt de hypotheekschuld in één keer afbetaalt met het geld dat op deze geblokkeerde spaarrekening staat. U lost dus dan in één keer af.
Beleggingshypotheek
Wat is een beleggingshypotheek? Bij een beleggingshypotheek lost u niet maandelijks af maar bouwt u een vermogen op via beleggingen. Dit geld spaart u op een beleggingsrekening en wordt geïnvesteerd in beleggingen. Dit omdat u de hypotheek dan in één keer eerder af kunt lossen. Van te voren weet u niet wat beleggingen opbrengen. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat u vroegtijdig de hypotheek kunt aflossen maar het kan ook zo zijn dat u te weinig heeft opgebouwd en bij het aflossen zelf moet bijleggen.
Spaarhypotheek
Wat houdt een spaarhypotheek in? Bij een spaarhypotheek spaart u maandelijks een bedrag in een kapitaalverzekering. Zo spaart u het gehele hypotheekbedrag bij elkaar gedurende de looptijd. Aan het einde van de looptijd lost u in één keer het hele bedrag af.
De rentevergoeding die u krijgt over het gespaarde bedrag is gelijk aan de te betalen hypotheekrente.
Sinds 2013 kunt u deze hypotheek niet meer afsluiten. Het is wel mogelijk om bijvoorbeeld uw oude spaarhypotheek mee te nemen naar een nieuwe hypotheek als u gaat verhuizen.
Hybride hypotheek
Een hybride hypotheek is een combinatie van een spaarhypotheek en een beleggingshypotheek. U bepaalt zelf hoe groot het beleggingsdeel is en hoe groot het spaardeel is. U hoeft dus niet verplicht af te lossen gedurende de looptijd. Dit mag uiteraard wel. U heeft wel vaste maandlasten. Deze bestaat uit rente en premie.
Krediethypotheek
Een krediethypotheek is een doorlopend krediet met uw huis als onderpand. U kunt dan beschikking krijgen over het vermogen dat in uw huis vastzit. De rente die u hiervoor betaald is lager dan een doorlopend krediet. De rente is wel hoger dan de hypotheekrente bij andere hypotheekvormen. U betaalt dus eigenlijk alleen rente over het bedrag dat u geleend heeft.
Levenhypotheek
Bij een levenhypotheek lost u uw hypotheek niet af, maar betaalt u hypotheekrente en een verzekeringspremie. Er wordt een levensverzekering afgesloten waarmee u de hypotheek aan het eind van de looptijd afbetaalt.
Meer weten over verschillende soorten hypotheekvormen?
Bent u op zoek naar een (nieuwe) woning en wilt u weten welke hypotheekvorm het beste bij uw situatie past? Maak dan een afspraak met één van onze hypotheekadviseurs. Zij adviseren u graag welke soorten hypotheken het beste bij u past en het voordeligst is.