Wat is een seniorenhypotheek?

Seniorenhypotheek

Wat is een seniorenhypotheek?

Als senior kunt u ook op latere leeftijd een hypotheek afsluiten, oversluiten of verhogen. Maar bij geldverstrekkers gelden er vanaf 57 jarige leeftijd strengere eisen. Er wordt10 jaar voor de pensioendatum niet alleen gekeken naar het bruto inkomen, maar ook naar het pensioeninkomen.
Omdat het pensioeninkomen vaak lager is dan het inkomen uit arbeid verlaagt dit vaak de leencapaciteit. De hypotheek wordt ook dan berekend aan de hand van een annuïtaire toets, dus met een aflossingsverplichting ongeacht of u als senior wel of niet wenst af te lossen. Door het aanvragen van de seniorenlening is het vaak mogelijk om toch de hypotheek aan te vragen en/of aan te passen.

Kortom, een seniorenhypotheek is dus een hypotheek voor senioren vanaf 57 jarige leeftijd. Bij het afsluiten van een seniorenhypotheek kunt u zelf de keuze maken tussen diverse hypotheekvormen. Er is dus niet één specifieke hypotheekvorm gericht op ouderen. Er zijn alleen wat strengere eisen aan verbonden.

Seniorenregeling hypotheken

Bent u al 57 jaar of ontvangt u al pensioen? Dan is het toch mogelijk om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten. Het kan met of zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit wordt ook wel een seniorenregeling of seniorenpropositie genoemd.

Deze regeling maakt bij een aflossingsvrije hypotheek gebruik van een toetsing aan werkelijke last (niet-annuïtaire toets). Normaal gesproken wordt er gebruik gemaakt van een fictieve annuïtaire toets. Door deze manier wordt het vaak toch mogelijk om de hypotheek over te sluiten of te verhogen.

Het berekenen van een seniorenhypotheek

Het berekenen van een seniorenhypotheek gaat dus anders in zijn werk dan bij het berekenen van een “normale” hypotheek. De hoogte van het bedrag hangt af van verschillende variabelen. Wellicht kunt u met uw pensioeninkomen en met bijvoorbeeld de overwaarde van uw huidige woning een nieuwe woning bekostigen.

Benieuwd naar uw mogelijkheden?

Bent u benieuwd wat voor u de mogelijkheden zijn? Onze hypotheekadviseurs denken graag met u mee tijdens een gesprek. Aan de hand hiervan kunnen wij een berekening maken en u een juiste indicatie geven.

Neem gerust contact op met één van onze hypotheekadviseurs.