Kan ik een hypotheek krijgen als ik geen vast contract heb?

Veel mensen hebben tegenwoordig geen vaste baan meer maar een tijdelijk contract zoals een jaarcontract, een oproepcontract of een flexcontract of werken via een uitzendbureau. Maar ook zonder vast contract is het mogelijk om een hypotheek te krijgen.

Verklaring van de werkgever

Als je geen vast contract hebt kan een perspectiefverklaring of een intentieverklaring van je werkgever helpen. Bij een intentieverklaring staat dat je volgende contract een vast contract wordt als je blijft functioneren als je nu doet en de omstandigheden van het bedrijf niet veranderen. Een perspectiefverklaring, die door uitzendbureaus wordt opgesteld, geeft aan dat je perspectief positief is, dus dat je waarschijnlijk ook in de toekomst werk zult hebben.

Deze verklaringen worden door veel hypotheekverstrekkers geaccepteerd in plaats van een vast arbeidsovereenkomst.

Inkomensbepaling

Vrijwel alle hypotheekverstrekkers kijken naar je gemiddelde bruto jaarinkomen van de laatste drie kalenderjaren. Maar als je inkomen van het laatste jaar lager is dan het gemiddelde geldt dat als maximum bedrag.

Een aantal hypotheekverstrekkers vraagt om een digitaal document met je loon- en arbeidsverleden. Dit document kun je opvragen bij het UWV en wordt dan gebruikt om je inkomen te bepalen.

Als je een tijdelijk contract hebt kun je ook een arbeidsmarktscan aanvragen waarmee duidelijk wordt hoe groot je kansen zijn om de komende jaren aan het werk kunt blijven. Deze scan kun je aanvragen via www.arbeidsmarktkansen.nl.

Meer weten over mogelijkheden om zonder vast contract een hypotheek te krijgen?

Maak een afspraak met een van onze hypotheekadviseurs voor een vrijblijvend advies wat in jouw situatie het beste is.