Hoe voorkom ik bijtelling van een bestelauto?

Hoe voorkom ik bijtelling van een bestelauto?

Indien een bestelauto ook voor privéritten wordt gebruikt geldt, net als bij personenauto’s, een bijtelling. Indien de bestelauto niet voor privéritten wordt gebruikt moet u dit kunnen aantonen. Kunt u dit, bijvoorbeeld middels een sluitende kilometeradministratie, hoeft u niet bij te tellen.

De forfaitaire bijtelling geldt niet voor bestelauto’s die ongeschikt zijn voor privégebruik. In de visie van de staatssecretaris van Financiën zijn dit bestelauto’s met alleen een bestuurdersstoel, dus zonder bijrijdersstoel en achterbank. Als gevolg van recente jurisprudentie valt een bestelauto met bijrijdersstoel niet meer automatisch onder de bijtelling. De fiscus moet naar meer zaken kijken dan alleen naar de aanwezigheid van een bijrijdersstoel. Er moet vooral gekeken worden of de bestelauto naar aard en inrichting uitsluitend geschikt is voor het vervoer van goederen.

Volgens een uitspraak van de rechtbank kan een bestelauto met twee zitplaatsen ook ongeschikt zijn voor privégebruik als de afmetingen van de auto zo omvangrijk zijn, dat deze in de meeste parkeergarages niet past. Zo is dit ook beslist voor auto’s die van binnen, als gevolg van het gebruik, stinken en zo smerig zijn dat deze niet voor privégebruik geschikt zijn.

Indien een bestelauto wel geschikt is voor privégebruik, maar niet privé wordt gebruikt, zijn er voor werknemers, naast de sluitende kilometeradministratie, nog twee mogelijkheden om buiten de bijtelling te blijven. Voor werknemers geldt namelijk geen bijtelling voor bestelauto’s die niet gebruikt worden buiten werktijd. Deze auto’s dienen iedere avond op het bedrijfsterrein achter een hel te staan. Op de aanwezigheid van deze auto’s dient door de werkgever controle te worden uitgeoefend, en deze controle moet door middel van vastleggingen aangetoond kunnen worden.

Ook kan er voor worden gekozen om voor iedere gebruiker van bestelauto’s een verbod op privégebruik in de arbeidsovereenkomst op te nemen. Ook hier rust de controleplicht bij de werkgever. Indien de werkgever deze bewijslast niet op zich wil nemen, zal de werknemer een sluitende kilometeradministratie moeten bijhouden. Het is dan voor de werkgever wel aan te bevelen om de werknemer een “Verklaring geen privégebruik” te laten indienen bij de Belastingdienst. Mocht de werknemer namelijk niet slagen in het bewijs, dan klopt de Belastingdienst in dat geval bij de werknemer aan en niet bij de werkgever.