Veel discussie over prijsplafond energie

Prijsplafond energie

Er komt een prijsplafond voor energie. Voor veel Nederlanders was dat het belangrijkste nieuws van Prinsjesdag. In het voorstel wat er nu ligt, wil het kabinet de prijs van gas bevriezen op € 1,50 voor de eerste 1.200 kuub. Voor elektriciteit is dat € 0,70 voor de eerste 2.400 kWh. Gebruikt u meer, dan betaalt u over dat deel de veel hogere marktprijs.

Goed nieuws, echter ook een ‘maar’. Die zit in zowel het prijsplafond als de prijs voor elektriciteit. Want huishoudens die van het gas af zijn, dreigen nu veel meer te gaan betalen voor hun verwarming dan huishoudens waar de cv nog staat te snorren.

Stoken op gas goedkoper?
Als u een volledige elektrische warmtepomp hebt, gebruikt u per jaar al snel zo’n 5.000 kWh extra. Met een marktprijs van bijna een euro per kWh kost de verwarming u dan maar liefst € 5.000!
Terwijl een gemiddeld huishouden op gas 1.200 x € 1,50 = € 1.800 kwijt is. Heeft u een hybride warmtepomp? Dan is het waarschijnlijk voordeliger om die uit te zetten en alleen op gas te stoken.

Brede steun voor motie
Dat kan niet de bedoeling zijn, vinden veel Kamerleden. Het prijsplafond voor energie is een pleister om de kosten voor consumenten te verlichten, maar mag niet ten koste gaan van structurele oplossingen die nota bene door de overheid worden gestimuleerd. Een motie van PvdA en GroenLinks hierover is met een meerderheid aangenomen.

Huiswerk
Het kabinet heeft nog wel meer huiswerk te doen. Zo is er veel onzekerheid over de kosten van stads- en blokverwarming. De warmtetarieven die men daarvoor betaalt, zijn gekoppeld aan de gasprijs. Die is aan het einde van het jaar waarschijnlijk nog steeds erg hoog, waardoor de tarieven explosief kunnen stijgen.

Zelf doen
We zullen nog even geduld moeten hebben, voor we precies weten waar we aan toe zijn. In de tussentijd kunt u er zelf wel voor zorgen dat u zo weinig mogelijk energie gebruikt.
Vaak kunt u met kleine ingrepen al best veel doen. Denk bijvoorbeeld aan een brievenbusborstel, radiatorfolie, tochtstrips, ledlampen en een waterbesparende douchekop. En u kunt de verwarming gerust één à twee uur voordat u naar bed gaat al lager zetten. Meer tips over energiebesparende maatregelen? Lees dan onze blog.

Nog duurzamer
Wilt u uw huis nog duurzamer maken door het te isoleren, maar heeft u niet genoeg spaargeld? Dan kunt u tegen aantrekkelijke voorwaarden een lening afsluiten. Zeker met de hoge energieprijzen heeft u die investering er zo weer uit. En als u tenminste twee isolerende maatregelen treft, komt u ook nog in aanmerking voor een subsidie van 30%.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over energiebesparende maatregelen of over een lening om uw woning te isoleren? Neem gerust contact op met ons. Als Erkend Financieel Adviseur kunnen onze adviseurs in een handomdraai zien welke mogelijkheden u heeft.

Uw hypotheekadviseurs

Michel van den Brink Koos Rook Financiele Diensten

Michel van den Brink

Vennoot en Hypotheek
Adviseur

0180 513 069
06 542 538 21
michel@koosrook.nl

Peter Rebergen Koos Rook Financiele Diensten

Peter Rebergen

Vennoot en Senior
Adviseur

0180 513 069
06 542 881 15
peter@koosrook.nl

Jan Smits - Koos Rook Financiële Diensten

Jan Smits

Certified Financial Planner CFP® en Financieel Adviseur

0180 513 069
06 299 035 42
jan@koosrook.nl

Hilde Versluis - Koos Rook Financiele Diensten

Hilde Versluis

Backoffice medewerkster hypotheken

0180 513 069
hilde@koosrook.nl

Marielle van Dam Koos Rook Financiele Diensten

Mariëlle van Dam

Backoffice medewerkster hypotheken

0180 513 069
marielle@koosrook.nl

Arlette Bos - Koos Rook Financiele Diensten

Arlette Bos

Backoffice medewerkster hypotheken

0180 513 069
arlette@koosrook.nl