Boodschappen steeds duurder: vijf tips om te besparen

tips besparen boodschappen

Het leven is in de afgelopen maanden een stuk duurder geworden. Niet alleen door de hoge energiekosten, ook door de rekening in de supermarkt. Daarom geven wij u vijf tips om uw dagelijkse uitgaven beter onder controle te krijgen!

Als u bewust inkoopt, bent u minder geld kwijt dan wanneer u improviseert tijdens het boodschappen doen. Dit kost iets meer tijd, omdat u vooraf moet plannen, maar dat betaalt zich aan de kassa dubbel en dwars terug. Datzelfde geldt voor koken: met een goede planning bespaart u energie en gooit u minder weg. En dat is niet alleen goed voor uw portemonnee maar ook voor het milieu!

1. Plan wat u de komende dagen gaat eten

Check uw koelkast, uw vriezer en uw voorraadkast. Wat heeft u nog liggen? Wat moet binnenkort op? Hoe kunt u dat verwerken in een gerecht? Met restjes groente kunt u vaak een lekker soepje maken. Of u roerbakt ze voor een gezonde en smakelijke nasi goreng.

2. Doe 1x per week boodschappen, maak een lijstje en houdt u eraan

Als u een boodschappenlijst maakt, ben u minder snel geneigd om impulsaankopen te doen. U gaat immers al met een ‘plan’ op weg naar de supermarkt. Datzelfde geldt als u alle boodschappen voor de week in één keer in huis haalt. Kijk van tevoren wel even naar de aanbiedingen en bedenk of ze passen bij uw eetplannen.

3. Koop rechtstreeks bij de boer

Voor een kilo aardappelen en voor groente of fruit betaal u aanzienlijk minder als u het direct bij de boer koopt. Datzelfde geldt bijvoorbeeld voor kaas en – in mindere mate – voor vlees en eieren. Het mooie is verder dat de boer een betere prijs krijgt. Pas wel op dat de rit naar de boerderij niet duurder is dan het voordeel dat het u oplevert. Koop desnoods boodschappen groter in en/of vraag uw vrienden en familie of zij nog iets nodig hebben.

 4. Eet minder vlees en vis

Vlees en vis zijn veel duurder dan bijvoorbeeld eieren en peulvruchten, zoals bonen, erwten en linzen. Terwijl eieren en peulvruchten een goede bron van proteïnen zijn! Dat geldt trouwens ook voor (ongezouten) pinda’s. Voordeel is dat die alternatieven een stuk duurzamer zijn!

5. Kook meerdere porties en vries ze in

Als u soep maakt, een stoofschotel of een basissaus voor bijvoorbeeld pasta of curry, is het slim om meerdere porties tegelijk te koken. Vaak houd u dan geen restjes over én u gebruikt minder energie.

Heeft u de smaak te pakken en zoekt u meer inspiratie?

Kijk dan eens voor boodschappentips eens bij het Voedingscentrum. Heeft u verder nog vragen? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.

Bron: levenwonen.nl