Hoge WOZ-waarde kan geld opleveren

Hoge WOZ-waarde kan geld opleveren
Home » Hypotheken » Hoge WOZ-waarde kan geld opleveren

 

Veel huiseigenaren zijn geschrokken van de nieuwe WOZ-beschikking. De WOZ-waarde van hun huis is vaak tienduizenden euro’s hoger dan vorig jaar. Er zijn mensen die hiertegen bezwaar willen aantekenen. Maar wist u dat u misschien wel kunt besparen door dit juist niet te doen? Nee? Lees dan snel verder!

De WOZ-waarde van uw huis bepaalt onder andere hoeveel gemeentelijke belasting en heffingen u betaalt. Hoe hoger de waarde, hoe hoger die belasting. Dus is het even schrikken als uw huis volgens de gemeente opeens 20% meer waard is dan een jaar geleden. Maar betekent dit nu ook dat u 20% meer belasting moet betalen? Nee. Dat komt omdat de meeste gemeenten de belastingtarieven juist hebben verlaagd. Pak de aanslag van vorig jaar er maar bij. Grote kans dat u dit jaar slechts enkele tientjes meer kwijt bent.

Honderden euro’s besparen met hogere WOZ

Maar hoe kunt u nou besparen als u juist meer belasting moet betalen? Dat zit zo. Veel huiseigenaren die geen hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) hebben, betalen een zogenoemde risico-opslag op hun hypotheekrente. Die is afhankelijk van de hoogte van de hypotheek en de waarde van het huis. Kort gezegd: hoe meer uw huis waard is, hoe minder risico-opslag u betaalt.

Stel dat u in 2020 een huis hebt gekocht voor € 350.000 en toen ook een hypotheek hebt afgesloten voor dat bedrag. Dan kan het zomaar zijn dat u 0,45% – of meer – extra hypotheekrente moet betalen. Zou uw huis nu 20% meer waard zijn, dan wordt de risico-opslag met misschien wel 0,15% verlaagd. Op een hypotheek van € 350.000 kunt u dan dus bruto € 525 per jaar besparen! 

Let op

Er zijn geldverstrekkers die automatisch de risico-opslag aanpassen aan de actuele verhouding tussen uw lening en uw woningwaarde. Maar vaak moet u de bank zelf vragen om die opslag te verlagen. Uw hypotheekaanbieder zal u dan vragen om uw WOZ-aanslag.

Uitrekenen

Bent u benieuwd of – en hoeveel – u kunt besparen op uw hypotheekkosten nu uw WOZ-waarde een stuk hoger is? Als Erkend Financieel Adviseur – ook bekend als Erkend Hypotheekadviseur – rekenen wij het graag voor u uit.

Uw hypotheekadviseurs

Michel van den Brink Koos Rook Financiele Diensten

Michel van den Brink

Vennoot en Hypotheek
Adviseur

0180 513 069
06 542 538 21
michel@koosrook.nl

Peter Rebergen Koos Rook Financiele Diensten

Peter Rebergen

Vennoot en Senior
Adviseur

0180 513 069
06 542 881 15
peter@koosrook.nl

Jan Smits - Koos Rook Financiële Diensten

Jan Smits

Certified Financial Planner CFP® en Financieel Adviseur

0180 513 069
06 299 035 42
jan@koosrook.nl

Hilde Versluis - Koos Rook Financiele Diensten

Hilde Versluis

Backoffice medewerkster hypotheken

0180 513 069
hilde@koosrook.nl

Marielle van Dam Koos Rook Financiele Diensten

Mariëlle van Dam

Backoffice medewerkster hypotheken

0180 513 069
marielle@koosrook.nl

Arlette Bos - Koos Rook Financiele Diensten

Arlette Bos

Backoffice medewerkster hypotheken

0180 513 069
arlette@koosrook.nl