Het kopen van een huis en het daarbij afsluiten van een hypotheek is hoogstwaarschijnlijk één van de grootste aankopen in uw leven. Een hypotheek sluit u meestal af via een hypotheekadviseur. Een hypotheekadviseur kan via een bank werken of onafhankelijk zijn. In ons geval zijn wij onafhankelijk.
Maar hoe kiest u een goede hypotheekadviseur en waar moet u op letten als u een gesprek aan gaat met een adviseur? En wat doet een hypotheekadviseur precies?
Wij geven u graag antwoord op bovenstaande vragen zodat u voor u de beste hypotheekadviseur in armen kunt nemen. Ook bereiden wij u voor op het gesprek.
Wat doet een hypotheekadviseur?
Een hypotheekadviseur leidt het hele proces van A tot Z in goede banen. Een adviseur geeft u persoonlijk advies bij het afsluiten en regelen van een hypotheek. Ook als u uw huidige hypotheek wilt wijzigen.
De hypotheekadviseur zoekt voor u uit welke soort hypotheek het beste past bij uw wensen en uw situatie. U kunt het zo zien dat hij een bemiddelaar is tussen u en de hypotheekverstrekker. Hij rekent bijvoorbeeld uw maximale hypotheek uit en komt dan met een passend, en voor u het beste, advies.
Hoe kies ik een goede hypotheekadviseur?
U kunt terecht bij een zelfstandig adviseur of bij een adviseur van een bank. Een zelfstandig adviseur, zoals Koos Rook Financiële Diensten, is onafhankelijk en kan de producten van diverse hypotheekverstrekkers voor u vergelijken. Een adviseur van een bank kan alleen zijn eigen producten aanbieden.
U kunt op vergelijkingssites zoals Advieskeuze.nl kijken om hypotheekadviseurs met elkaar te vergelijken en de beoordelingen te bekijken. Zo kunt u voor uzelf bepalen welke adviseur het beste bij uw criteria past.
Let op dat het bedrijf waar de adviseur voor werkt geregistreerd is bij de toezichthouder op financiële instellingen, de AFM (Autoriteit Financiële Markten).
Contact opnemen met adviseur
Als u een hypotheekadviseur hebt gevonden die het beste bij uw criteria past, dan kunt u daarmee contact opnemen. De adviseur stelt een aantal vragen, plant een afspraak met u in en geeft aan wat u allemaal mee moet nemen. Een eerste gesprek, een hypotheekgesprek, is altijd kosteloos, oriënterend en dus vrijblijvend.
Maak afspraak voor een hypotheekgesprekWat moet ik meenemen naar een hypotheekadviseur?
Een goede voorbereiding is het halve werk. Met de juiste informatie kan de adviseur u een zo goed mogelijk advies geven. Hieronder een korte opsomming wat u mee kunt nemen:
- Geldig legitimatiebewijs
- Recente salarisstrook
- Pensioenoverzicht
- Overzichten van leningen en kredieten
- Werkgeversverklaring
- Bent u Zelfstandig ondernemer? Neem dan de aangifte inkomstenbelasting of jaarrekening van de laatste drie jaar mee.
- Neem gegevens van de betreffende woning mee. Dus ook het voorlopig koopcontract.
- Hypotheek oversluiten? Neem dan de gegevens van uw huidige hypotheek mee.
Het is ook belangrijk om alvast na te denken over onderwerpen die u belangrijk vindt en die eventueel invloed hebben op uw financiële situatie in de toekomst.
Wat kan ik vragen aan een adviseur hypotheken?
Wilt u het meeste uit uw gesprek halen? Begrijpelijk. Er komt veel informatie op u af en het kan zomaar zijn dat u achteraf nog vragen heeft. Daarom is het belangrijk om u goed in te lezen en een aantal vragen op papier te zetten. Is iets niet duidelijk? Vraag het tijdens het gesprek nog een keer of neem na het gesprek contact op met uw hypotheekadviseur.
Wij hebben voor u een aantal vragen genoteerd die u kunt stellen tijdens uw gesprek.
- Welke hypotheekvormen zijn er?
- Hoeveel kan ik maximaal lenen?
- Wat worden mijn maandlasten bruto/netto?
- Hoe lang moet ik de rente vastzetten?
- Hoeveel eigen geld heb ik nodig?
- Kan ik in aanmerking komen voor een bouwdepot?
- Mogen mijn ouders helpen bij een hypotheek?
- Heb ik recht op NHG?
- Welke verzekeringen passen het beste bij mijn situatie?
- Heeft u een overzicht van alle kosten, bovenop de vaste lasten voor de hypotheek en eventuele verzekeringen?
- Zijn er nog zaken die ik ben vergeten?
- Vraag ook naar het vervolg van deze afspraak en de verdere gang van zaken.
Heeft u nog andere vragen dan kunt u deze uiteraard ook noteren en stellen. Schrijf ook gerust tijdens het gesprek uw notities op. Dan kunt u het later nog eens terug lezen.
Is alles bezonken en heeft u na het gesprek nog vragen? Neem dan contact op met uw hypotheekadviseur.
Wat kost een hypotheekadvies?
Een eerste kennismaking, een hypotheekgesprek is altijd vrijblijvend en kosteloos. Tijdens dit gesprek maken jullie kennis met elkaar en bespreekt u uw wensen en de dienstverlening die de adviseur kan bieden.
In dit gesprek wordt ook besproken wat de kosten gaan zijn als jullie verder met elkaar gaan.
Hypotheekadvies bij Koos Rook Financiële Dienst uitgelegd
Onafhankelijk hypotheekadvies
Wat is onafhankelijk hypotheekadvies bij Koos Rook en hoe zorgen we ervoor dat u het beste advies krijgt voor uw situatie?
Voorbereiding hypotheekadvies
Met een goede voorbereiding van het hypotheekadvies gesprek kunnen wij u het snelst duidelijkheid verschaffen van uw mogelijkheden.
Wat kost een hypotheekadvies?
Een eerste hypotheekadvies is altijd gratis en vrijblijvend. Wij leggen u graag uit waarom en vooral wanneer u betaalt voor uw hypotheekadvies.
Uw hypotheekadviseurs
Jan Smits
Certified Financial Planner CFP® en Financieel Adviseur
0180 513 069
06 299 035 42
jan@koosrook.nl