Uw woning verduurzamen met uw hypotheek. Hoe werkt dat?

woning-verduurzamen-hypotheek
Home » Hypotheken » Uw woning verduurzamen met uw hypotheek. Hoe werkt dat?

 

Heef u interesse om uw woning te verduurzamen? Maar heeft u niet voldoende spaargeld? Of wilt u uw spaargeld liever niet in uw woning stoppen? Dan kunt u misschien uw hypotheek inzetten om uw woning te verduurzamen. Wij leggen graag uit hoe dit werkt.

Al jaren mag uw hypotheek niet hoger zijn dan de waarde van uw woning. Maar als u uw woning gaat verduurzamen, dan mag u onder voorwaarden tot 6% extra lenen. De rente van die extra hypotheeklening mag u aftrekken bij uw belastingaangifte.

Voorwaarden

Als u meer wilt lenen met uw hypotheek, dan moet uw gezinsinkomen wel tenminste € 33.000 bruto per jaar zijn. U bent verplicht om het extra geld dat u leent te gebruiken voor energiebesparende maatregelen. Denk bijvoorbeeld aan vloer- dak- of spouwmuurisolatie, HR++(+) glas, een warmtepomp en/of zonnepanelen.

Bouwdepot

De bank stort het extra bedrag dat u kunt lenen in een zogenoemd bouw- of duurzaamheidsdepot. U geeft van tevoren aan welke maatregelen u wilt nemen. Elke keer als u daarvoor een rekening moet betalen, kunt u een deel van het geld opnemen. Blijft er aan het einde van de rit iets over? Dan gebruikt u dat bedrag om extra af te lossen op uw hypotheek.

Energiebespaarbudget

Weet u nog niet precies wat u wel of niet gaat doen om uw woning te verduurzamen en heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG)? Dan kunt u ook gebruik maken van het energiebespaarbudget. Een voordeel hiervan is dat u niet al vooraf hoeft te bepalen wat u gaat doen en hoeveel geld u daarvoor nodig hebt.
Er zijn ook banken die het Energiebespaarbudget aanbieden als u geen NHG-hypotheek hebt.

Overwaarde

Als uw woning meer waard is geworden, of als het meer waard wordt omdat u energiebesparende maatregelen treft, dan heeft u overwaarde. In dat geval is uw hypotheek meestal lager dan 100% van uw woningwaarde. Ook daardoor kunt u misschien meer lenen.

Vergeet de subsidie niet

Verder stimuleert de overheid huizenbezitters om hun woning te verduurzamen. U kunt voor energiebesparende maatregelen tot wel 30% subsidie krijgen. Wanneer u minimaal twee isolatiemaatregelen treft, kunt u rond de 30 procent van uw kosten terugkrijgen aan subsidie met behulp van de Landelijke subsidieregeling isolatie (ISDE regeling) regeling. Neem dat dus mee in de berekeningen.

Advieskosten

Als u een hypotheek afsluit, eisen veel banken dat u daarover eerst advies inwint. Dat geldt meestal ook als u uw hypotheek wilt verhogen. Er zijn uitzonderingen, maar de meeste geldverstrekkers stellen hypotheekadvies verplicht voordat ze extra geld uitlenen.

Niet alle banken doen mee

Verder doen niet alle banken mee aan de ‘106%-regeling’. Zelfs niet als u een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) hebt. Bent u benieuwd of u bij uw (toekomstige) hypotheekverstrekker extra kunt lenen voor energiebesparende maatregelen? Neem dan even contact met ons op. Ook als u andere vragen heeft over de financiering van uw energiezuinige woning, bent u bij ons aan het juiste adres.

Lagere rente bij beter energielabel

Steeds meer aanbieders van hypotheken moedigen woningbezitters aan hun woning te verduurzamen. Dat doen ze door een ‘duurzaamheidskorting’ te geven op de hypotheekrente: bij een gunstig energielabel betaald u dan minder rente.

Bent u benieuwd of u bij uw (toekomstige) hypotheekverstrekker extra kunt lenen voor energiebesparende maatregelen?

Of dat uw bank rentekorting geeft bij energielabel A of hoger? Als Erkend Financieel Adviseur en ook Financieel Adviseur Duurzaam Wonen helpen wij u graag verder.

Uw hypotheekadviseurs

Michel van den Brink Koos Rook Financiele Diensten

Michel van den Brink

Vennoot en Hypotheek
Adviseur

0180 513 069
06 542 538 21
michel@koosrook.nl

Peter Rebergen Koos Rook Financiele Diensten

Peter Rebergen

Vennoot en Senior
Adviseur

0180 513 069
06 542 881 15
peter@koosrook.nl

Jan Smits - Koos Rook Financiële Diensten

Jan Smits

Certified Financial Planner CFP® en Financieel Adviseur

0180 513 069
06 299 035 42
jan@koosrook.nl

Hilde Versluis - Koos Rook Financiele Diensten

Hilde Versluis

Backoffice medewerkster hypotheken

0180 513 069
hilde@koosrook.nl

Marielle van Dam Koos Rook Financiele Diensten

Mariëlle van Dam

Backoffice medewerkster hypotheken

0180 513 069
marielle@koosrook.nl

Arlette Bos - Koos Rook Financiele Diensten

Arlette Bos

Backoffice medewerkster hypotheken

0180 513 069
arlette@koosrook.nl