Rookmelders verplicht in alle woningen per 1 juli 2022

Per 1 juli 2022 bent u verplicht om op iedere etage waar zich een verblijfsruimte of afgesloten ruimte bevindt, minstens één werkende rookmelder in de vluchtweg geplaatst moet worden. Dit is meestal in de gang of overloop die leidt naar de voor/(achter)deur. Dit geldt voor zowel koop- als huurwoningen als voor bestaande- en nieuwbouw woningen. De verplichting geldt ook voor besloten ruimtes die dienen als vluchtroute.

Heeft u al werkende rookmelders hangen in uw woning op elke verdieping? Dan heeft deze wetswijziging geen gevolgen voor u. Heeft u nog geen rookmelders in huis? Dan heeft u nog tot 1 juli 2022 de tijd om ze aan te schaffen en op te (laten) hangen. Wij adviseren u om dit z.s.m. te doen. Dit is veiliger en over een paar maanden zijn de rookmelders wellicht slechter te verkrijgen in de winkels omdat veel mensen ze dan nog aan moeten gaan schaffen.

Mocht u nog vragen hebben over waar u het beste de rookmelders kunt plaatsen, wat goede rookmelders zijn en hoe u de rookmelders moet onderhouden? Dan verwijzen wij u graag naar deze pagina.