Preventie waterschade

“Regenval zorgt over enkele weken voor veel meer schade”

De brandweer moest in het tweede weekend van oktober wel 3.778 keer uitrukken voor storm- en waterschade. Als er over een paar weken weer zo veel regen valt, is de kans op schade nog veel groter. Reden genoeg om extra alert te zijn.

Bladeren zorgen voor verstopping en lekkage
Door het slechte weer van de afgelopen weken, liggen er op straat overal bladeren op de grond. Dit betekent dat ook de dakgoten vol met bladeren liggen. Als er binnenkort weer veel regen valt, zorgt dit voor verstoppingen. Hierdoor neemt de kans op lekkage fors toe en wordt de schade vele malen groter.

Schade is eenvoudig te voorkomen
Zodra de herfst aanbreekt, komen er veel meldingen binnen van lekkages. Soms is daar niets aan te doen, maar vaak is lekkage eenvoudig te voorkomen. Dat is niet alleen belangrijk omdat een lekkage heel vervelend kan zijn, maar ook omdat nalatigheid ertoe kan leiden dat de verzekering geen dekking biedt bij schade.’

Praktische tips
– Houd uw dakgoten en afvoeren schoon, tenminste een keer per jaar. Vooral bladeren kunnen verstoppingen veroorzaken. Kunt u dit niet zelf, schakel dan een bedrijf in.

– Is het een periode slecht weer geweest, met bijvoorbeeld storm? Controleer dan of de goten en regenpijpen vrij zijn en verwijder eventuele blokkades.

– Een bladvanger (een rooster voor de afvoerpijp) kan op een eenvoudige wijze voorkomen dat de dakgoot volloopt en er lekkage ontstaat.