Op vakantie… wat te doen bij code oranje of rood?

We krijgen veel vragen over de mogelijkheid om te reizen en wat wel/niet gedekt is op een reisverzekering. Voor veel landen geldt nu code geel (vakantiereizen mogelijk, let op risico’s). Maar wat als dit reisadvies vlak voor vertrek tóch weer wordt aangepast naar code oranje of rood?

Negatief reisadvies? Annuleer de reis nooit zelf
Het is belangrijk om te blijven herhalen bij onze verzekerden dat zij hun reis nooit zelf moeten annuleren. Het advies: ga in overleg met de reisorganisatie over een best passende oplossing. Misschien is het mogelijk de vakantie naar een later moment om te boeken.

Op vakantie in een land met code geel, dat plotseling code oranje of rood wordt?

Verzekerde besluit de reis eerder te beëindigen.
Over het algemeen bied een verzekeraar geen vergoeding voor de kosten om eerder naar Nederland terug te keren.
De meeste verzekeraars verstrekken wel een vergoeding voor de niet genoten reisdagen.

Deze vergoeding geldt alleen voor vooraf geboekte en betaalde onderdelen van de reis, niet voor onderdelen die tijdens de reis zijn geboekt.
Let op: dit geldt veelal alléén als de reis voor 20 maart 2020 is geboekt én voor diezelfde datum een annuleringsdekking is afgesloten.

Verzekerde besluit op de vakantiebestemming te blijven.
De dekking op de doorlopende reisverzekering blijft ongewijzigd van kracht. Repatriëring (terugkeer naar Nederland vanwege ziekte, letsel of overlijden) valt onder de dekking van de doorlopende reisverzekering.

Let op: voor de aanvullende dekking medische kosten geldt dat deze alléén van kracht is als er ook een primaire dekking bij een zorgverzekeraar van kracht is, die dekking geeft voor de primaire zorgkosten in het buitenland.

Op vakantie in een land waar code oranje al van kracht is? Verzekerde besluit alsnog op reis te gaan naar dit land (ook al wordt dit afgeraden).
Als het land in een algehele lockdown gaat, biedt een verzekeraar geen vergoeding voor extra kosten. Bijvoorbeeld voor het in quarantaine blijven en/of annuleren van de reis + eerder terugkeren naar Nederland. Ook bieden zij geen vergoeding voor de niet genoten vakantiedagen.

Is er wel dekking op de doorlopende reisverzekering?
Ja, de dekking op de doorlopende reisverzekering blijft ongewijzigd van kracht. Repatriëring (terugkeer naar Nederland vanwege ziekte, letsel of overlijden) valt onder de dekking van de doorlopende reisverzekering.

Let op: voor de aanvullende dekking medische kosten geldt dat deze alléén van kracht is als er ook een primaire dekking bij een zorgverzekeraar van kracht is, die dekking geeft voor de primaire zorgkosten in het buitenland.

Uitleg kleurcodes reisadviezen RIVM

Het reisadvies heeft vier kleuren: groen, geel, oranje en rood. Bij landen met het coronavirus geldt bovendien het volgende:

Groen: In dit land of gebied zijn op dit moment geen coronamaatregelen die van invloed zijn op uw reis of verblijf.

Geel: in verband met corona hebben deze landen maatregelen getroffen die beperkte invloed hebben op het dagelijks leven.

Oranje: in deze landen is het dagelijks leven ontwricht. Er geldt mogelijk ook een inreisverbod.

Rood: dit land of gebied is totaal afgesloten. Er is geen uitzicht op in- en uitreizen.

Houd er rekening mee dat landen niet overal ter wereld in staat zijn om steeds accuraat coronabesmettingen in kaart te brengen en adequate zorg te verlenen.

 

Tip! Download de Koos Rook App!

(via de Appstore of Google Play)

  • Alarmnummers van verzekeraar en SOS Alarmcentrale
  • Digitaal melden van schade
  • Downloaden van schadeformulieren
  • 24/7 alle noodzakelijke info tijdens uw verblijf in binnen- en buitenland

 

                           

Geef een antwoord