Met welke onderhoudskosten aan uw huis moet u rekening houden?

Onderhoudskosten huis
Home » algemeen » Met welke onderhoudskosten aan uw huis moet u rekening houden?

 

Als u een eigen huis heeft, moet u zelf de onderhoudskosten ervan betalen. Veel daarvan is financieel wel te overzien, maar dat geldt niet voor alle kosten. 

Daarom is het slim om uw klussen te plannen én er een apart spaarpotje voor aan te leggen. Als u dat doet, heeft u niet alleen overzicht, maar ook voldoende reserves om grotere uitgaven mee te betalen.

Van schoonmaken tot investeren

Het onderhoud van uw huis gaat over het schoonmaken van de dakgoten en het opnieuw in de verf zetten van het houtwerk. Van het vervangen van een rubbertje in een lekkende kraan of een kapotte dakpan tot het laten voegen van de gevel of investeren in een nieuwe cv-ketel.

Gemiddeld ongeveer € 300 per maand, maar…

De kosten die u daarvoor moet maken, hangen af van het soort huis dat u heeft, de leeftijd ervan en de staat van het onderhoud. Budgetinstituut Nibud gaat uit van een jaarlijkse kostenpost van ruim 1% van de woningwaarde. Bij een gemiddelde huizenprijs van € 420.000 is dat dus per jaar zo’n € 4.200 aan onderhoudskosten, oftewel € 350 per maand. Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) moet u rekenen op zo’n € 300 per maand.

Maar let op: dit zijn slechts gemiddelden! Voor een net opgeleverde nieuwbouwwoning zullen de onderhoudskosten lager zijn, voor een huis uit de jaren ’30 van de vorige eeuw waarschijnlijk (veel) hoger.

Welke klus wanneer?

De zomer leent zich beter voor de ene klus, de winter voor de andere. Als u de kozijnen buiten moet schilderen, zult u dat niet zo snel in de koudste maanden doen. En als het hoogzomer is, zal er niet veel afgewaaid blad in de goten liggen. Om u goed op weg te helpen, heeft VEH voor alle seizoen een uitgebreide lijst gemaakt met klussen om aan te pakken. Handig om te gebruiken bij het opstellen van uw onderhoudsplan!

Uitstellen is duurder

Ziet u iets aan uw huis dat moet worden aangepakt, maar heeft u er geen zin in? Weet dan dat uitstellen de zaken vaak erger maakt. Hoe langer u wacht, hoe duurder en tijdrovender de klus vaak is. En uiteindelijk moet u het toch oplossen. Bijkomend nadeel is dat uw huis snel minder waard wordt als het niet goed is onderhouden.

Grote projecten

Woningverbeteringen zoals bijvoorbeeld verbouwen, isoleren of zonnepanelen laten plaatsen vallen niet onder regulier onderhoud. Vaak zijn de kosten van zo’n groot project ook een stuk hoger.
Heeft u plannen in die richting? Misschien kunt u dan uw hypotheek gebruiken om ze te verwezenlijken. Er zijn ook andere oplossingen die – zeker als het om verduurzamen gaat – vaak interessant zijn als u de kosten tegen de baten afweegt.

Lees ook: Verbouwingshypotheek: wat is er mogelijk?

Vraag het aan een expert 

Wilt u daar meer over weten? Vraag het dan eens aan onze Erkend Financieel Adviseurs, ook bekend als Erkend Hypotheekadviseurs. Zij zijn expert als het gaat om het financieren van alles wat met uw huis te maken heeft.

Contact

Uw hypotheekadviseurs

Michel van den Brink Koos Rook Financiele Diensten

Michel van den Brink

Vennoot en Hypotheek
Adviseur

0180 513 069
06 542 538 21
michel@koosrook.nl

Peter Rebergen Koos Rook Financiele Diensten

Peter Rebergen

Vennoot en Senior
Adviseur

0180 513 069
06 542 881 15
peter@koosrook.nl

Jan Smits - Koos Rook Financiële Diensten

Jan Smits

Certified Financial Planner CFP® en Financieel Adviseur

0180 513 069
06 299 035 42
jan@koosrook.nl

Hilde Versluis - Koos Rook Financiele Diensten

Hilde Versluis

Backoffice medewerkster hypotheken

0180 513 069
hilde@koosrook.nl

Marielle van Dam Koos Rook Financiele Diensten

Mariëlle van Dam

Backoffice medewerkster hypotheken

0180 513 069
marielle@koosrook.nl

Arlette Bos - Koos Rook Financiele Diensten

Arlette Bos

Backoffice medewerkster hypotheken

0180 513 069
arlette@koosrook.nl