Inflatie: een ander woord voor armer worden

inflatie

De inflatie is in de afgelopen maanden de pan uitgerezen. In augustus noteerde De Nederlandsche Bank een percentage van bijna 14%! Dat is sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw niet voorgekomen. Maar wat is inflatie precies en hoe ontstaat het? En belangrijker: hoe lang blijft die nog zo hoog?

Kort gezegd is inflatie de waardevermindering van geld. Een inflatie van 10% betekent dat de kosten voor levensonderhoud gemiddeld 10% hoger zijn geworden. Dat wat men vroeger voor € 1,00 kocht, kost nu dus € 1,10. Op zulke kleine bedragen lijkt dat mee te vallen, maar met een volle boodschappenkar gaat u het verschil wel merken! 

Minder voor meer
Inflatie is dus eigenlijk een ander woord voor armer worden. Want als uw inkomen niet stijgt en u moet meer betalen voor boodschappen, energie, kleding en andere aankopen, dan houdt u minder geld over. Sterker nog, als u eerder maar net kon rondkomen, lukt dat nu niet meer en moet u bezuinigen.

Energieprijs
De hoge prijzen van energie zijn een belangrijke oorzaak bij het oplopen van de inflatie. Als u een variabel energiecontract hebt of uw contract dit jaar hebt overgesloten, dan ziet u dat aan de maandelijkse kosten.

Maar de energieprijs werkt ook op andere vlakken door. Fabrikanten zijn meer geld kwijt aan energie om hun producten te maken, transportbedrijven aan brandstof om hun vrachtwagens op de weg te houden. Daardoor stijgen ook de prijzen in de winkels.

Wat kunt u doen?
Zelf kunt u er weinig meer aan doen dan extra op uw uitgaven letten. Een handig hulpmiddel daarbij is een (digitaal) huishoudboekje. De kans is groot dat uw bank zo’n huishoudboekje gratis aanbiedt. En op de website van Wijzer in geldzaken vindt u een overzicht van nog veel meer digitale huishoudboekjes.

Wint u € 1.300,-?
Inmiddels heeft het kabinet besloten om de koopkracht voor veel huishoudens in 2023 deels te repareren. Ook wij doen een duit in het zakje. Om elkaar een beetje te helpen, willen we u vragen om uw beste BespaarTip te delen met de andere lezers van LevenWonen.

Wie weet wint u € 1.300. Want dat is de hoofdprijs voor de persoon die de beste BespaarTip geeft. Meer over deze actie leest u hier

Bron: https://www.levenwonen.nl/

Waterplezier voor jong en oud bij zwembad Scharlesooi!

Ons doel is om geld bij elkaar te krijgen om het zwembad Scharlesooi uit Berkenwoude.....

Dit komt er allemaal kijken bij het kopen van je eerste huis

Het kopen van je eerste huis is een fantastische ervaring, maar kan ook behoorlijk spannend.....

Het einde van je rentevaste periode: wat nu?

Wanneer je een hypotheek afsluit, kies je hoe lang je de hypotheekrente wilt vastzetten. Dit.....

Week van het geld, Paascup bij TurnAround en paasfeest bij FC Perkouw!

Onze RegioBank medewerkers zijn deze maand heel druk geweest met het ondersteunen en verrijken van.....

Ben jij geld de baas?

Dit jaar vindt De Week van het geld plaats van 11 tot en met 15.....

Hypotheekrente in 2024: Toekomstperspectieven

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente zich in het jaar 2024? Na een onverwachte toename in 2022.....

Workshop “Held met je geld”: een succesvolle reis naar financiële bewustwording voor kinderen

Bij Koos Rook Financiële Diensten zelfstandig intermediair van de RegioBank, geloven we sterk in het.....

Workshop Held met je Geld

“Held met je Geld”: Een Inspirerende Workshop van Koos Rook Financiële Diensten/RegioBank Op 30 januari.....