Inflatie: een ander woord voor armer worden

inflatie

De inflatie is in de afgelopen maanden de pan uitgerezen. In augustus noteerde De Nederlandsche Bank een percentage van bijna 14%! Dat is sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw niet voorgekomen. Maar wat is inflatie precies en hoe ontstaat het? En belangrijker: hoe lang blijft die nog zo hoog?

Kort gezegd is inflatie de waardevermindering van geld. Een inflatie van 10% betekent dat de kosten voor levensonderhoud gemiddeld 10% hoger zijn geworden. Dat wat men vroeger voor € 1,00 kocht, kost nu dus € 1,10. Op zulke kleine bedragen lijkt dat mee te vallen, maar met een volle boodschappenkar gaat u het verschil wel merken! 

Minder voor meer
Inflatie is dus eigenlijk een ander woord voor armer worden. Want als uw inkomen niet stijgt en u moet meer betalen voor boodschappen, energie, kleding en andere aankopen, dan houdt u minder geld over. Sterker nog, als u eerder maar net kon rondkomen, lukt dat nu niet meer en moet u bezuinigen.

Energieprijs
De hoge prijzen van energie zijn een belangrijke oorzaak bij het oplopen van de inflatie. Als u een variabel energiecontract hebt of uw contract dit jaar hebt overgesloten, dan ziet u dat aan de maandelijkse kosten.

Maar de energieprijs werkt ook op andere vlakken door. Fabrikanten zijn meer geld kwijt aan energie om hun producten te maken, transportbedrijven aan brandstof om hun vrachtwagens op de weg te houden. Daardoor stijgen ook de prijzen in de winkels.

Wat kunt u doen?
Zelf kunt u er weinig meer aan doen dan extra op uw uitgaven letten. Een handig hulpmiddel daarbij is een (digitaal) huishoudboekje. De kans is groot dat uw bank zo’n huishoudboekje gratis aanbiedt. En op de website van Wijzer in geldzaken vindt u een overzicht van nog veel meer digitale huishoudboekjes.

Wint u € 1.300,-?
Inmiddels heeft het kabinet besloten om de koopkracht voor veel huishoudens in 2023 deels te repareren. Ook wij doen een duit in het zakje. Om elkaar een beetje te helpen, willen we u vragen om uw beste BespaarTip te delen met de andere lezers van LevenWonen.

Wie weet wint u € 1.300. Want dat is de hoofdprijs voor de persoon die de beste BespaarTip geeft. Meer over deze actie leest u hier

Bron: https://www.levenwonen.nl/