Hypotheek na uw 57e vaak een stuk lager

hypotheek na uw 57e

Vooruitdenken is belangrijk, vooral wanneer u de vijftig bent gepasseerd en overweegt een huis te kopen, uw hypotheek te wijzigen of te herfinancieren om welke reden dan ook. Wij leggen u graag uit waarom dit zo cruciaal is.

Aangezien hypotheekleningen doorgaans over een periode van dertig jaar worden afgesloten, zijn banken altijd bezorgd over uw toekomstige financiële situatie. Uw 57e levensjaar neemt hierbij een bijzondere plek in. Waarom? Omdat u dan ongeveer tien jaar verwijderd bent van uw AOW-leeftijd.

Inkomen omlaag

Wanneer u 10 jaar na uw 57e op 67 jarig leeftijd met pensioen gaat, wat vaak gepaard gaat met een daling van uw bruto inkomen, wordt dit verschil doorgaans groter als u weinig of geen pensioen hebt opgebouwd. Aan de andere kant, zodra u de AOW-leeftijd bereikt, zult u merken dat u aanzienlijk minder belasting betaalt over de eerste € 38.000 van uw inkomen, waardoor het netto verschil in inkomen kleiner wordt.

De afname van inkomsten voor banken is een reden om uw hypotheekaanvraag anders te beoordelen in vergelijking met wanneer u in een jongere leeftijdscategorie valt. Bij de beoordeling wordt gekeken naar uw verwachte inkomen voor de komende tien jaar, maar ook naar je inkomsten in de daaropvolgende twee decennia. Aangezien deze doorgaans lager zijn, bestaat de mogelijkheid dat u een lager bedrag kunt lenen voor de aankoop van uw huis.

Overwaarde gebruiken

Gelukkig zijn er voor velen nog steeds tal van opties en alternatieven beschikbaar. Dit geldt bijvoorbeeld voor als u overwaarde heeft op uw huidige woning, wat betekent dat uw woning aanzienlijk meer waard is dan de uitstaande hypotheekschuld. Als u dan besluit uw woning te verkopen, dan kunt u de overwaarde gebruiken om uw nieuwe huis te financieren. Hierdoor kan de benodigde hypotheek aanzienlijk lager kan zijn

U kunt die overwaarde overigens ook op verschillende andere manieren benutten. Denk bijvoorbeeld aan het investeren in de verbetering van uw huidige woning, zodat deze geschikt wordt voor de lange termijn. Een andere optie is om het geld te gebruiken als een aanvulling op uw pensioeninkomen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van uw hypotheek nu en in de toekomst? Of heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact op ons. Wij zijn specialist op het gebied van hypotheken en alles wat daarmee samenhangt.

Vragen?