Hypotheek meenemen naar andere woning

woning-meenemen-hypotheek
Home » Hypotheken » Hypotheek meenemen naar andere woning

 

Als u verhuist naar een andere woning, kan het interessant zijn om uw hypotheek mee te nemen. Het is immers goed mogelijk dat de hypotheekrente die u nu betaalt een stuk lager is dan wanneer u een nieuwe hypotheek zou afsluiten.

Gelukkig kunt u bij veel hypotheekaanbieders gebruik maken van een zogenoemde verhuisregeling, ook wel meeneemregeling genoemd. Afhankelijk van de geldverstrekker kunt u daarmee uw hele hypotheek meenemen. Een andere mogelijkheid is dat u alleen de rente over het nog openstaande bedrag kunt meenemen, voor de rest van uw rentevaste periode.

Per aanbieder verschillende regels

De regels kunnen van bank tot bank verschillen en vaak moet u ruim van tevoren aangeven wat uw plannen zijn. Verder behandelen banken het verhuizen van een hypotheek net zo als het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Dit betekent dat ze opnieuw naar uw inkomen, uw schulden en de marktwaarde van uw (nieuwe) woning kijken.

Aanvullende hypotheek

Zo zijn er nog wel meer regels. Als de verkoopprijs van uw oude woning hoger is dan uw nieuwe hypotheek, dan kunt u uw oude hypotheek waarschijnlijk niet helemaal meenemen. Heeft u juist meer geld nodig? Dan zit u voor de aanvullende hypotheek vast aan uw huidige geldverstrekker.

Aflossingsvrije hypotheek

Ook een aflossingsvrije hypotheek kunt u meenemen naar een andere woning. Als u deze hebt afgesloten vóór 1 januari 2013 mag u de rente ervan bij uw aangifte Inkomstenbelasting blijven aftrekken. Maar let op: als u verhuist, geldt dit voor maximaal 50% van de marktwaarde van de nieuwe woning. Het overige hypotheekbedrag moet u wel aflossen.

Spaar- en beleggingshypotheken

Deze twee hypotheekvormen kunt u niet meer afsluiten. Maar als u er al één hebt, dan mag u die wel meeverhuizen. U kunt ook besluiten om deze hypotheekvorm op te heffen. Wat in financieel opzicht de beste keuze is, verschilt van situatie tot situatie.

Afgestemd op u

Het meenemen van uw hypotheek naar uw nieuwe woning heeft nogal wat aandachtspunten. Gelukkig kennen onze adviseurs ze allemaal. Als Erkend Financieel Adviseur helpen wij u  graag met een advies dat optimaal is afgestemd op uw situatie, uw wensen en uw voorkeuren.

Neem contact op

Uw hypotheekadviseurs

Michel van den Brink Koos Rook Financiele Diensten

Michel van den Brink

Vennoot en Hypotheek
Adviseur

0180 513 069
06 542 538 21
michel@koosrook.nl

Peter Rebergen Koos Rook Financiele Diensten

Peter Rebergen

Vennoot en Senior
Adviseur

0180 513 069
06 542 881 15
peter@koosrook.nl

Jan Smits - Koos Rook Financiële Diensten

Jan Smits

Certified Financial Planner CFP® en Financieel Adviseur

0180 513 069
06 299 035 42
jan@koosrook.nl

Hilde Versluis - Koos Rook Financiele Diensten

Hilde Versluis

Backoffice medewerkster hypotheken

0180 513 069
hilde@koosrook.nl

Marielle van Dam Koos Rook Financiele Diensten

Mariëlle van Dam

Backoffice medewerkster hypotheken

0180 513 069
marielle@koosrook.nl

Arlette Bos - Koos Rook Financiele Diensten

Arlette Bos

Backoffice medewerkster hypotheken

0180 513 069
arlette@koosrook.nl