Extra hypotheek in 2024 om je huis te verduurzamen

extra hypotheek verduurzamen

In 2024 sta je voor een geweldige kans als je overweegt een woning aan te schaffen of je huidige huis te verbeteren op het gebied van duurzaamheid. Wist je dat je mogelijk een verhoogde hypotheek kunt krijgen als je deze gebruikt voor het energie-efficiënt maken van je huis?

Stel je voor, je hebt een woning in het vizier of je bezit er al een met een energielabel variërend van A tot G. Je droomt ervan deze woning te transformeren tot een energiezuinig thuis. Nu heb je de kans om extra financiering te verkrijgen, specifiek voor dit doel. Deze extra financiering moet je binnen een termijn van vijf jaar inzetten voor verduurzaming. Denk hierbij aan maatregelen zoals:

  • Isolatie van gevel, dak, vloer en leidingen
  • Hoogrendementsglas (minimaal HR ++)
  • Duurzame deuren en kozijnen, gekoppeld aan hoogrendementsglas (minimaal HR ++)
  • Systemen voor het terugwinnen van warmte uit douchewater
  • Energiezuinige ventilatiesystemen, in combinatie met andere energiebesparende voorzieningen
  • Specifieke warmtepompen en zonnepanelen, of een combinatie hiervan

Gekoppeld aan energielabel

Vanaf 1 januari 2024 is het extra te lenen bedrag direct verbonden aan het huidige energielabel van je woning. Zo kun je bijvoorbeeld voor een woning met label A of B tot € 10.000 meer lenen, voor C en D tot € 15.000 en voor woningen met label E, F of G zelfs tot € 20.000. En interessant is dat deze lening ook mogelijk is wanneer de hypotheek hierdoor hoger uitvalt dan de waarde van je woning, met een limiet van 106% van de getaxeerde waarde na aanpassingen.

Subsidiekansen

Bovendien is er in 2024 een verhoogd budget van € 600 miljoen beschikbaar voor de ISDE-subsidieregeling, gericht op het energiezuiniger maken van je huis. Deze regeling is van toepassing op isolatiemaatregelen, bepaalde typen warmtepompen en zonneboilers.

Een ander interessant feit is dat vanaf dit jaar het energielabel van een woning een grotere rol speelt bij het vaststellen van de maximale hypotheek. Woningen met ten minste een D-label kunnen rekenen op meer leenmogelijkheden. Meer informatie

Een ingewikkelde berekening

Het berekenen van de (extra) maximale hypotheek is complex en deze nieuwe veranderingen maken het niet eenvoudiger. Als Erkend Financieel Adviseur en Erkend Hypotheekadviseur hebben wij de expertise om je hierin te begeleiden. Wij zijn volledig op de hoogte van de actuele regelgeving rond hypotheken.

Wil je meer inzicht in wat deze mogelijkheden voor jou betekenen en of je een extra financiering kunt ? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.