Wat moet ik verzekeren als ik mijn eerste huis koop?

Voor de aankoop van je eerste huis heb je waarschijnlijk een hypotheek nodig. Die hypotheek krijg je niet zomaar. De geldverstrekker wil wel zekerheid dat je de hypotheek ook kunt terugbetalen. Ook bij onvoorziene omstandigheden. En voor die onvoorziene omstandigheden worden meestal verzekeringen verplicht.

Opstalverzekering

Voor je hypotheek is je huis het onderpand. De hypotheekverstrekker wil zekerheid als dat onderpand wegvalt, bijvoorbeeld door brand. Een opstalverzekering of woonhuisverzekering verzekert je huis en alles wat daaraan vast zit tegen schade door brand, storm, water, diefstal of inbraak. Maar deze verzekering dekt ook schade aan keuken, badkamer, ruiten, zonnepanelen, garage of tuin. Als koper van een huis regel je die verzekering zelf. Bij het kopen van een appartement loopt dit via de Vereniging van Eigenaren.

Overlijdensrisicoverzekering

Een risico dat de hypotheek niet meer wordt betaald is als de huiseigenaar overlijdt. Daarom is het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering bij sommige geldverstrekkers een eis, bij andere geldverstrekkers is dit geen vereiste. Een overlijdensrisicoverzekering die gekoppeld is aan een hypotheek wordt verpand aan de hypotheekverstrekker. Voor welk deel van de hypotheek dat moet gelden is per hypotheekverstrekker verschillend. Maar je kunt deze verzekering ook afsluiten voor een hoger bedrag dan het hypotheekbedrag. Als je overlijdt betekent dit meer financiële ruimte voor nabestaanden.

Woonlastenverzekering

Een woonlastenverzekering, ook wel hypotheekbescherming genoemd, dekt de risico’s van arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Met een woonlastenverzekering kun je ervoor zorgen dat je toch je maandelijkse hypotheeklasten kunt blijven betalen. Het bedrag van de uitkering waarvoor je verzekert hoeft niet per se het volledige maandbedrag van de hypotheek te zijn. Hoe hoger de uitkering, hoe meer premie je betaalt.

Weten wat de beste verzekering is in jouw situatie?

Neem contact op met een van onze verzekeringsadviseurs, zij bekijken samen met jou wat in jouw situatie het beste is. We zijn een onafhankelijk financieel adviesbureau en zoeken de verzekeringen met de beste voorwaarden.