Een hypotheek met NHG

Wat is NHG?
NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Dit is een garantie dat je hypotheekschuld wordt terugbetaald door het Waarborgfonds aan de bank als jij het zelf in bepaalde situaties niet kan betalen. Denk hierbij aan een echtscheiding, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, het overlijden van je partner etc.

Wanneer NHG?
Je komt in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie als je voldoet aan een aantal voorwaarden. De eerste voorwaarde is dat het hypotheekbedrag voor de financiering van je woning maximaal 325.000 euro mag bedragen (per 1 januari 2021). Dit geldt ook voor het aankoopbedrag, omdat je maximaal 100% van de waarde van de woning mag financieren.
Ten tweede moet deze woning je hoofdverblijf zijn. NHG is niet mogelijk voor de aankoop van recreatiewoningen, woonboten, garages en stacaravans.

Wat is de NHG grens 2021?
Per 1 januari 2021 is het maximale grensbedrag wat je kunt lenen met NHG € 325.000. Let op; dit is wel inclusief notariskosten, verbouwingskosten en overige kosten. Het bedrag mag dus niet hoger zijn dan de waarde van je woning. Per 1 januari 2022 wordt het grensbedrag verhoogd naar € 335.000.

Denk je ook nog na over energiebesparende maatregelen? Dan mag je wel meer lenen dan de woningwaarde. De maximale woningwaarde is nog steeds € 325.000, maar de NHG-grens ligt dan op € 344.500. Dit extra bedrag moet je dan wel volledig besteden aan energiebesparende voorzieningen en dit ook aan kunnen tonen.

Wat zijn de voordelen van NHG?

  • In de meeste situaties een flinke korting op je hypotheekrente omdat de hypotheekverstrekker minder risico loopt. Deze rentekorting kan oplopen tot 0,6% per jaar. Dit scheelt je al snel enkele honderden euro’s per jaar.
  • De kans op een restschuld bij verkoop met verlies is veel kleiner. Als de verkoop van je huis niet genoeg opbrengt, heb je een restschuld. Als je NHG hebt en je voldoet aan de voorwaarden, dan zal de organisatie die de Nationale Hypotheek Garantie regelt die restschuld kwijtschelden en terugbetalen aan de geldverstrekker.
  • Zekerheid bij financiële problemen. Kom je in betalingsproblemen als gevolg van arbeidsongeschiktheid, werkloosheid, overlijden van je partner of echtscheiding? Dan zijn er mogelijkheden om de tijdelijke situatie te overbruggen, zoals rentepauzes of deelincasso’s. Ook kunnen de hypotheeklasten tijdelijk worden verlaagd. Dit wordt de woonlastenfaciliteit

Wat zijn de nadelen van NHG?

  • Je hebt eenmalige kosten, namelijk de borgtochtprovisie die sinds 2020 0,7% van de totale lening bedragen. Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar.
  • Er is een kostengrens aan gevonden. Dit is bepaald n.a.v. de gemiddelde huizenprijs in Nederland. In 2021 ligt dit bedrag op € 325.000. Als je een hypotheek wil afsluiten mét NHG dan mag je dus niet boven dit bedrag uitkomen.

Ben jij benieuwd of een NHG hypotheek wat voor jou is? Wij geven jou graag onafhankelijk advies. Zo weet je zeker dat je de juiste hypotheek hebt die bij jouw situatie past.

Maak hier een afspraak!

Uw hypotheekadviseurs

Michel v.d. Brink

Vennoot en
adviseur Hypotheken

0180 513 069
michel@koosrook.nl

Peter Rebergen

Vennoot en
Senior Adviseur

0180 513 069
peter@koosrook.nl

Jan startershypotheek

Jan Smits

Financieel
Adviseur

0180 513 069
jan@koosrook.nl