Drones, hoverboard of airboard, hoe zit met de dekking?

Hoverboard of airboard, hoe zit met de dekking?

Een Hoverboard (ook wel Smart Balance Board) is een eenpersoons elektrisch aangedreven transportmiddel.

Hoverboard’s zijn voorzien van een elektromotortje waarmee ze 16 tot 19 km/uur kunnen rijden.Een hoverboard is geen goedgekeurd voertuig, je mag er daarom niet mee op de openbare weg rijden (ook niet op de stoep).

Eigenlijk mag je er alleen mee op eigen terrein, dat niet voor openbaar verkeer toegankelijk is. Voor een hoverboard kan daarom ook geen WAM-verzekering worden gesloten.

Voor de Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren (AVP) is het een motorrijtuig.Uw AVP biedt dan ook geen dekking voor schade veroorzaakt door of met een hoverboard!! Bij vragen adviseren wij u om in contact te treden met uw assurantie tussenpersoon of verzekeraar.

Drones, zoek dekking!

Dat onbemande vliegtuigen (drones) in opkomst zijn, is geen nieuws. Dat diezelfde drones een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan kwaliteit en efficiëntie bij onderhoudswerkzaamheden en rampen is wel nieuws. Een actueel voorbeeld is de drone die de Inspectie SZW in augustus inzette in Alphen aan den Rijn. Door deze drone kon de inspectie de plek waar de twee kranen omvielen beter in beeld brengen. Het gebruik van drones neemt steeds sneller toe. Maar wat zijn de risico’s en waar kan je dekking zoeken?

Particulier gebruik

Uit de Regeling modelvliegen is op te maken dat recreatief vliegen met drones of modelvliegtuigen in Nederland is toegestaan. Tijdens de vlucht moeten de drone en het omliggende luchtruim constant goed zichtbaar zijn. Vanaf juli 2015 is de regelgeving voor het recreatief gebruik van drones aangescherpt. Zo is het voor hobbyisten niet toegestaan om boven bebouwing, auto(snel)wegen en spoorlijnen te vliegen.

Aansprakelijkheid (AVP)

Het recreatief gebruik van een drone wordt gelijkgesteld aan modelvliegen en valt daarmee onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering. Het is voor de verzekerde belangrijk om te controleren over de drone voldoet aan de eisen uit de Bijzondere Voorwaarden van de AVP. Hierin is bijvoorbeeld het maximum gewicht van een drone vastgelegd. Let op: wanneer er sprake is van beroepsmatig gebruik (hieronder valt ook vrijwilligerswerk) bestaat er geen dekking op de AVP.

Inboedel

De drone zelf valt onder de particuliere inboedel.  Afhankelijk van het soort drone en de polisvoorwaarden, is er dekking voor schade aan de drone tijdens recreatief gebruik. Er wordt onderscheid gemaakt tussen drones zonder foto-/filmapparatuur en drones met foto-/filmapparatuur. Een drone zonder foto-/filmapparatuur is verzekerd als normale inboedel. Er is dan dus geen dekking buiten het woonhuis mogelijk.

Een drone met foto-/filmapparatuur zien wij als foto-/filmapparatuur en valt daarmee onder de kostbaarheden. Deze drones zijn daarom ook buiten het woonhuis te verzekeren door de keuzedekking Buitenhuisdekking of Kostbaarheden verlies en buitenshuis.

Bij vragen of advies staan wij u graag te woord!