Het kopen van je eerste huis is een fantastische ervaring, maar kan ook behoorlijk spannend zijn. Er komt namelijk veel bij kijken en het gaat om een aanzienlijke investering. In dit artikel bespreken we de belangrijkste aandachtspunten.
De zoektocht naar een eigen huis
De eerste stap bij het kopen van een huis is bepalen hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Dit kun je het beste doen in overleg met een financieel adviseur in plaats van online rekentools. Wij kijken verder dan alleen je inkomen en kunnen je alle mogelijkheden uitleggen. Voor een gratis oriënterend gesprek kun je altijd een afspraak maken. Na zo’n gesprek weet je precies wat je te besteden hebt en kun je gerichter zoeken naar jouw eerste huis.
Hypotheekadvies
Heb je je droomhuis gevonden? Dan is het tijd om een vervolgafspraak te maken. Wij helpen je met het kiezen van de hypotheek die het beste bij je past en begeleiden je bij het aanvraagproces. We verzamelen samen alle benodigde documenten en bespreken ook andere zaken zoals energiebesparende maatregelen, de verzekering van je huis en je financiële toekomst.
Het koopcontract
Wanneer jij en de verkoper het eens zijn over de prijs en de voorwaarden, wordt er een koopcontract opgesteld, meestal door de verkopende makelaar. In dit contract kunnen ontbindende voorwaarden staan, zoals het voorbehoud van financiering of een bouwkundige keuring. Deze voorwaarden geven je de mogelijkheid om het contract te ontbinden als je de financiering niet rond krijgt of als er gebreken worden gevonden tijdens de keuring. Houd er rekening mee dat de verkoper ook akkoord moet gaan met deze voorwaarden. Zonder ontbindende voorwaarden loop je het risico op een boete als je de koop niet door kunt laten gaan, meestal 10% van de verkoopprijs.
Bouwkundige keuring
Om zeker te weten dat je nieuwe woning in goede staat is, kun je een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Dit kan al vóór het tekenen van het koopcontract, mits de verkoper hiermee instemt. Soms is een keuring verplicht, bijvoorbeeld als de hypotheekverstrekker hierom vraagt.
Hypotheekaanvraag
Voor de bank een hypotheek verstrekt, heb je een taxatierapport van je nieuwe huis nodig. Dit rapport moet worden opgesteld door een erkende taxateur. Nadat je het rapport hebt, kun je het naar ons sturen zodat wij de hypotheekaanvraag voor je kunnen afronden.
Eindinspectie
De dag waarop je officieel eigenaar wordt van je nieuwe huis, begint met een eindinspectie samen met de makelaar en vaak ook de verkoper. Tijdens deze inspectie controleer je of het huis in de afgesproken staat is en noteer je de meterstanden.
De notaris
Na de eindinspectie ga je naar de notaris om de hypotheekakte en de leveringsakte te tekenen. Zodra alle handtekeningen zijn gezet, is het huis officieel van jou en krijg je de sleutels. De notaris regelt de eindafrekening en zorgt voor de registratie van de hypotheekgegevens bij het Kadaster.
Belangrijke zaken niet vergeten
Vergeet niet om je verhuizing door te geven aan familie, vrienden en belangrijke instanties zoals de gemeente en je bank. Ook je huisarts moet op de hoogte zijn van je nieuwe adres. Sluit tijdig een energiecontract af voor je nieuwe woning om zonder stroom en gas te zitten. Zeg ook je contracten en abonnementen voor je oude woning tijdig op.
Kosten
Naast de koopprijs van je huis zijn er aanvullende kosten zoals hypotheekadvies, taxatie, notariskosten en een eventuele bouwkundige keuring. Een deel van deze kosten is aftrekbaar bij je aangifte inkomstenbelasting.
Meer weten?
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel? Wij staan klaar om je te helpen! Als Erkend Financieel Adviseur, ook bekend als Erkend Hypotheekadviseur, begeleiden we je graag bij de aankoop van je eerste huis.
Bron: LevenWonen
Maak een afspraak