Dalende huizenprijs: hoe groot is de kans dat uw huis onder water komt te staan?

dalende-huizenprijs-onderwater
Home » algemeen » Dalende huizenprijs: hoe groot is de kans dat uw huis onder water komt te staan?

 

De prijzen van koopwoningen dalen nu echt. Volgens makelaarsvereniging NVM lag de huizenprijs in het eerste kwartaal van dit jaar 8,2% lager dan in de eerste drie maanden van 2022. Daardoor rijst de vraag hoe groot de kans is dat uw huis onder water komt te staan.

Als uw huis minder waard is dan de hypotheekschuld die u hebt, dan staat uw huis onder water. U kunt uw lening dan niet helemaal aflossen als u het huis verkoopt. Tijdens de kredietcrisis (grofweg tussen 2008 en 2013) zijn veel huiseigenaren hiermee geconfronteerd.

Minder kwetsbare woningmarkt

Gelukkig is de woningmarkt sinds die tijd een stuk minder kwetsbaar geworden. Zo mocht u vroeger nog meer lenen dan de waarde van uw woning én kon u ervoor kiezen om geen cent van uw hypotheek af te lossen. Toen de huizenmarkt na 2008 instortte, kwamen mede daardoor maar liefst 1,4 miljoen huizen (ongeveer 30%) onder water te staan.

De kans is klein dat zoiets opnieuw op zo’n grote schaal gebeurt. Volgens recente cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) staat momenteel een half procent van alle huizen onder water. Als de huizenprijzen met 10% dalen, groeit dat naar 2,5%. En als de prijzen met 30% omlaag zouden gaan, komt in theorie ongeveer één op de vijf huiseigenaren in de problemen.

Meer risico

Dit zijn echter gemiddelden. Want stel dat u in 2021 de hoofdprijs hebt betaald voor een huis dat voor 50% is gefinancierd met een aflossingsvrije hypotheek. Dan is de verhouding waarde/schuld heel anders dan wanneer u in 2016 een huis hebt gekocht met een hypotheek die u in 30 jaar helemaal aflost. In het eerste geval loopt u meer risico.

Hetzelfde geldt als u het huis gedwongen moet verkopen. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als u gaat scheiden of arbeidsongeschikt wordt. In dat geval levert de woning minder op dan de feitelijke waarde. Vaak is dat tussen de 80% en 85%. Als uw huis een marktwaarde heeft van € 300.000, kan dat dus zomaar € 45.000 tot € 60.000 schelen!

Breng het in kaart

Daarom zou iedereen die een hypotheek heeft in kaart moeten brengen of en wanneer het risico kan ontstaan dat zijn of haar huis onder water komt te staan. Mocht u een groter risico lopen, dan kunt u misschien maatregelen treffen om de gevolgen ervan te beperken. Bijvoorbeeld door (meer) af te lossen of de hypotheek aan te passen.

Wij helpen u graag

Als Erkend Financieel Adviseur, ook bekend als Erkend Hypotheekadviseur, helpen wij u daar graag bij. Als expert op het gebied van hypotheken en verzekeringen kunnen zij verschillende scenario’s voor u uitwerken en adviseren over de mogelijkheden die u hebt om eventuele risico’s te verkleinen. Neem dus gerust vrijblijvend contact met ons op.

Contact

Uw hypotheekadviseurs

Michel van den Brink Koos Rook Financiele Diensten

Michel van den Brink

Vennoot en Hypotheek
Adviseur

0180 513 069
06 542 538 21
michel@koosrook.nl

Peter Rebergen Koos Rook Financiele Diensten

Peter Rebergen

Vennoot en Senior
Adviseur

0180 513 069
06 542 881 15
peter@koosrook.nl

Jan Smits - Koos Rook Financiële Diensten

Jan Smits

Certified Financial Planner CFP® en Financieel Adviseur

0180 513 069
06 299 035 42
jan@koosrook.nl

Hilde Versluis - Koos Rook Financiele Diensten

Hilde Versluis

Backoffice medewerkster hypotheken

0180 513 069
hilde@koosrook.nl

Marielle van Dam Koos Rook Financiele Diensten

Mariëlle van Dam

Backoffice medewerkster hypotheken

0180 513 069
marielle@koosrook.nl

Arlette Bos - Koos Rook Financiele Diensten

Arlette Bos

Backoffice medewerkster hypotheken

0180 513 069
arlette@koosrook.nl