Brandgevaarlijk werk; een veelvoorkomende brandoorzaak

Brandgevaarlijke werkzaamheden zijn niet zonder risico’s. Bij bijvoorbeeld lassen, slijpen en dakdekken kan een vuurvonkje al snel overslaan naar een brand. Deze branden ontstaan vooral bij het uitvoeren van reparaties, verbouw, onderhoud, vervanging  of uitbreiding van een installatie.

Onderhoudsmonteur Henk van Dijk: “Het was maar een kleine reparatie aan een houtschaafmachine. Binnen een half uur had ik de machine gerepareerd doormiddel van lassen. Knap werk, dacht ik. Niets bleek minder waar. Door de lasvonken ontstond er brand onder de machine. De brand breidde zich al snel uit in het houtverwerkende bedrijf waar ik af en toe klusjes doe. De schade was enorm. De uitslaande brand legde ook het naastgelegen pand in de as.”

Dit is een voorbeeld van een situatie die zich helaas vaak voordoet. Met de juiste voorzorgsmaatregelen kunnen ondernemers dit soort gevaren voorkomen.

Wist u dat…

branden vaak pas opgemerkt worden na het afronden van brandgevaarlijke werkzaamheden of tijdens werkpauzes?

verzekeraars door aanpassing van de Bedrijfsregeling Brandregres vanaf 1 januari 2014 gebruik kunnen maken van de mogelijkheid om brandschades volledig te verhalen op de veroorzaker?