Brand door batterijen van smartphones en hoverboards

Brand breekt veel vaker uit bij gezinnen dan bij mensen zonder kinderen. Belangrijke oorzaken: batterijen in smartphones, laptops en hoverboards die vlam kunnen vatten én het ouderwetse spelen met vuur.

Het Verbond van Verzekeraars onderzocht voor het eerst in welke leeftijdscategorie het vaakst brandschade wordt geclaimd. Verzekerden tussen de 38 en 56 jaar, die veelal een gezin hebben, blijken twee keer zo vaak een vergoeding te vragen. Vandaag worden de cijfers naar buiten gebracht. In totaal werd in 2017 bijna 100.000 keer aanspraak gemaakt op de inboedel- en opstalverzekering vanwege brand.

Een van de oorzaken van het relatieve hoge aantal branden bij gezinnen ligt bij de aanwezigheid van elektrische apparatuur, zoals smartphones, tablets, maar ook speelgoed zoals hoverboards. Die zijn vaak uitgerust met sterke batterijen, die na te lang opladen of opladen met niet-originele laders oververhit raken en uiteindelijk vlam kunnen vatten.

Een elektrische step staat soms ongemerkt een week lang op te laden in een garage’’, zegt Oscar van Elferen van het Verbond van Verzekeraars. En dan is er nog dat andere apparaat dat bij gezinnen overuren draait: de droger. Stof in dat apparaat is berucht om het veroorzaken van brand.

Toch is het niet alleen nieuwerwetse apparatuur de oorzaak van claims. Verzekeraars zien opvallend genoeg ook het ouderwetse spelen met vuur nog altijd terugkomen onder hun klanten. Van Elferen: ,,Vuur blijft voor kinderen machtig interessant, een aansteker op tafel kan verleidelijk zijn.’’