Boete voor kleinschalige verzekeringsfraude

Wie sjoemelt met verzekeringen, kan een boete van 532 euro krijgen van zijn of haar verzekeraar.

Wie door zijn of haar verzekeraar wordt betrapt op fraude, kan voortaan een boete krijgen van 532 euro. De maatregel is bedoeld om verzekeringsfraude harder aan te pakken en potentiële fraudeurs te ontmoedigen. Verzekeraars gaan hun eigen onderzoekskosten naar fraude nu via een vaste schadevergoeding direct verhalen op de daders.

“Het is lik-op-stukbeleid. Wie fraudeert, krijgt direct de rekening gepresenteerd”, aldus directeur Richard Weurding van het verbond donderdag.

Vaak eerst contact

Naast de boete opleggen, gaan verzekeraars eventueel ten onrechte uitgekeerd geld terugvorderen en hun onderzoekskosten verhalen op de daders. Bij gevallen waarbij het nog zou kunnen gaan om een vergissing, wordt eerst contact opgenomen om de fout te herstellen, zegt de woordvoerder.

Meer fraude

In 2015 werden 8.336 gevallen vastgesteld waarbij was gesjoemeld met verzekeringen, ruim 7 procent meer dan in het jaar ervoor. Met deze opgespoorde zaken was in totaal 79 miljoen euro gemoeid. ”De directe aansprakelijkstelling bij verzekeringsfraude past in de huidige trend dat slachtoffers van criminaliteit steeds weerbaarder worden”, aldus minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. Hij vindt dat een goede ontwikkeling. ”Misdaad mag niet lonen en benadeelde burgers en ondernemers moeten schadeloos worden gesteld.” “Mensen die al schade hebben door bijvoorbeeld een inbraak of een aanrijding, doen er in zo’n geval een schepje bovenop. Zo zou naast hun televisie ook hun iPad zijn gestolen, of worden er deuken aangewezen die al voor de botsing in de auto zaten”. De rekening voor gelegenheidsfraude komt uiteindelijk bij de ‘nette klanten’ te liggen, zegt de woordvoerder. “Ook door eenvoudige fraude betalen klanten jaarlijks tientallen euro’s te veel.”