AOW 2024 overzicht: leeftijd, uitkeringen, pensioen en hypotheekrenteaftrek

AOW 2024

In 2024 worden significante veranderingen verwacht in de AOW-regeling, met een verwachte verhoging van de uitkeringen. Deze aanpassingen, die zowel in januari als juli zullen plaatsvinden, zijn gekoppeld aan veranderingen in het minimumloon. Dit jaar wordt het ingewikkelder door de introductie van een minimum uurloon, wat een directe impact heeft op de maandelijkse AOW-bedragen.

AOW 2024: uurloon versus maandloon

Vanaf 2024 is er sprake van een minimum uurloon. Hoe dit wordt vertaald naar de maandelijkse bedragen van de AOW is nog niet duidelijk. De specifieke verhoging van de AOW-uitkeringen in 2024 is nog niet vastgesteld, maar er wordt gespeculeerd over een mogelijke netto stijging van 3,75%. De exacte details zullen later in het jaar door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) bekend worden gemaakt op de website.

Pensioen ook omhoog?

Naast de AOW-veranderingen, is er ook aandacht voor de mogelijke stijging van pensioenen in 2024. Verschillende grote pensioenfondsen hebben al aangekondigd hun uitkeringen te verhogen. Zo heeft PFZW aangekondigd de pensioenuitkeringen met 4,8% te verhogen. Bij het ABP gaan de pensioenen met iets meer dan 3% omhoog. Pensioenfonds PME heeft een stijging van 3,26% aangekondigd, branchegenoot PMT wil 3,2% verhogen. Van de vijf grootste pensioenfondsen gaan alleen bij BpfBouw de pensioenbedragen in 2024 niet omhoog. Dit is een belangrijk aspect voor iedereen die aanvullend pensioen heeft opgebouwd naast de AOW.

AOW-leeftijd naar 67 jaar

Een andere belangrijke wijziging in 2024 is de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar. Deze leeftijd is afhankelijk van jouw geboortedatum, en het is essentieel om te weten wanneer je in aanmerking komt voor de AOW-uitkering. Voor mensen die geboren zijn na 28 februari 1957 stijgt die leeftijd in 2024 naar 67 jaar. Bekijk hier welke leeftijd er voor jou geldt.

Hypotheekrenteaftrek en pensioen

De impact van pensioen op de hypotheekrenteaftrek is ook een punt van overweging. Als je met pensioen bent, gelden er andere belastingregels Daardoor betaal je over een deel van je inkomen minder inkomstenbelasting. Dat is natuurlijk gunstig, maar kan ook een vervelend bijeffect hebben als je nog hypotheekrente mag aftrekken. Met de wijzigingen in de belastingregels bij pensionering kan dit invloed hebben op jouw netto hypotheekkosten.

Meer informatie

Onze missie bij Koos Rook Financiële Diensten is om jou te voorzien van uitgebreide, op maat gemaakte financiële oplossingen. Of het nu gaat om pensioenplanning, het begrijpen van de AOW-leeftijdswijzigingen, of het optimaliseren van fiscale aftrekposten zoals de hypotheekrenteaftrek, wij staan klaar om je te ondersteunen met expertise en zorg.

Als Erkend Financieel Adviseur helpen we je graag verder met het inzichtelijk maken van jouw financiële situatie na pensionering.

Neem contact op